Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Poznajcie przepis na chrupiący, węgierski langosz ze śmietaną, serem, szynką i węgierską salsą. Relatywnie prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże

    25 g
  • mąka

    400 g
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    40 g
  • papryka węgierska

    2 łyżeczki
  • czosnek suszony

    2 łyżeczki
  • ziemniaki typu C

    250 g
  • sól morska

  • pieprz kolorowy

  • smalec

    400 g

Węgierska salsa:

  • papryczka chili

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryka biała

    1 szt.
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • pietruszka

    1/2 pęczka
  • sól morska

  • sok z 1/4 cytryny

Dodatki:

  • kwaśna śmietana 18%

  • ser typu Edam

  • szynka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, masłem i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mąki wraz z ziemniakami, papryką oraz czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie, w wysokim garnku rozgrzewamy smalec do 180°C i w tym czasie z kawałka ciasta wielkości dłoni formujemy placki o grubości 1 cm. Langosze smażymy przez 3-4 minuty z obu stron, aż będą złociste.

Kiedy usmażymy wszystkie placki, w misce łączymy papryki, czerwoną cebulę i pietruszkę, całość solimy, dodajemy soku z cytryny i dokładnie mieszamy.

Langosza podajemy posmarowanego śmietaną, posypanego serem oraz szynką wraz z węgierską salsą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat