Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznajcie przepis na chrupiący, węgierski langosz ze śmietaną, serem, szynką i węgierską salsą. Relatywnie prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

Ciasto:

drożdże 25 g
mąka 400 g
mleko 250 ml
cukier 1 łyżeczka
masło 40 g
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
ziemniaki typu C 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
smalec 400 g

Węgierska salsa:

papryczka chili 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
papryka biała 1 szt.
papryczki jalapeno 1 szt.
pietruszka 1/2 pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
sok z 1/4 cytryny

Dodatki:

kwaśna śmietana 18%
ser typu Edam
szynka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, masłem i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mąki wraz z ziemniakami, papryką oraz czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie, w wysokim garnku rozgrzewamy smalec do 180°C i w tym czasie z kawałka ciasta wielkości dłoni formujemy placki o grubości 1 cm. Langosze smażymy przez 3-4 minuty z obu stron, aż będą złociste.

Kiedy usmażymy wszystkie placki, w misce łączymy papryki, czerwoną cebulę i pietruszkę, całość solimy, dodajemy soku z cytryny i dokładnie mieszamy.

Langosza podajemy posmarowanego śmietaną, posypanego serem oraz szynką wraz z węgierską salsą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak