Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
drożdże
25 g -
mąka
400 g -
mleko
250 ml -
cukier
1 łyżeczka -
masło
40 g -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki -
ziemniaki typu C
250 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz kolorowy
-
smalec
400 g
Węgierska salsa:
-
papryczka chili
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
papryka biała
1 szt. -
papryczki jalapeno
1 szt. -
pietruszka
1/2 pęczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
sok z 1/4 cytryny
Dodatki:
-
kwaśna śmietana 18%
-
ser typu Edam
-
szynka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego
Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, masłem i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mąki wraz z ziemniakami, papryką oraz czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie, w wysokim garnku rozgrzewamy smalec do 180°C i w tym czasie z kawałka ciasta wielkości dłoni formujemy placki o grubości 1 cm. Langosze smażymy przez 3-4 minuty z obu stron, aż będą złociste.
Kiedy usmażymy wszystkie placki, w misce łączymy papryki, czerwoną cebulę i pietruszkę, całość solimy, dodajemy soku z cytryny i dokładnie mieszamy.
Langosza podajemy posmarowanego śmietaną, posypanego serem oraz szynką wraz z węgierską salsą.
Komentarze (0)