Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Węgierski langosz wg Piotra Ogińskiego
Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, masłem i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mąki wraz z ziemniakami, papryką oraz czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie, w wysokim garnku rozgrzewamy smalec do 180°C i w tym czasie z kawałka ciasta wielkości dłoni formujemy placki o grubości 1 cm. Langosze smażymy przez 3-4 minuty z obu stron, aż będą złociste.
Kiedy usmażymy wszystkie placki, w misce łączymy papryki, czerwoną cebulę i pietruszkę, całość solimy, dodajemy soku z cytryny i dokładnie mieszamy.
Langosza podajemy posmarowanego śmietaną, posypanego serem oraz szynką wraz z węgierską salsą.