Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX : Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, odc. 10
Ziemniaka ścieramy na tarce (na małych i większych oczkach). Odciskamy sok z ziemniaka, dodajemy otręby pszenne, płatki owsiane i jajko. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków Prymat i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy placki z dwóch stron.
Na ręczniku papierowym układamy usmażone placki.
W misce umieszczamy kwaśną śmietanę oraz 2 łyżki twarogu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany oraz twarogu, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, a następnie całość mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry, wykładamy filety, usuwamy głowę i ogon.
Cytrynę kroimy na ósemki i usuwamy pestki.
Na usmażony, odsączony z tłuszczu placek nakładamy doprawiony twaróg oraz filet z pstrąga, następnie układamy na talerzu. Łyżkę twarogu nakładamy dodatkowo na talerz. Z boku talerza kładziemy 2 kawałki cytryny. Wierzch twarogu posypujemy czarnuszką.
Na filet z pstrąga nakładamy kawior, dekorujemy listkiem świeżej bazylii.