Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniak
1 sztuka -
otręby pszenne
3 łyżki -
płatki owsiane
2 -
jajko
1 -
olej rzepakowy
200 mililitrów -
kwaśna śmietana 22%
2 łyżki -
twaróg tłusty
3 -
szczypiorek
1 pęczek -
pstrąg wędzony
1 sztuka -
czarny kawior z jesiotra
1 łyżeczka -
cytryna
1 sztuka -
bazylia świeża
2-3 liście
Do smaku:
-
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
-
Czarnuszka nasiona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX : Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, odc. 10
Ziemniaka ścieramy na tarce (na małych i większych oczkach). Odciskamy sok z ziemniaka, dodajemy otręby pszenne, płatki owsiane i jajko. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków Prymat i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy placki z dwóch stron.
Na ręczniku papierowym układamy usmażone placki.
W misce umieszczamy kwaśną śmietanę oraz 2 łyżki twarogu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany oraz twarogu, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, a następnie całość mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry, wykładamy filety, usuwamy głowę i ogon.
Cytrynę kroimy na ósemki i usuwamy pestki.
Na usmażony, odsączony z tłuszczu placek nakładamy doprawiony twaróg oraz filet z pstrąga, następnie układamy na talerzu. Łyżkę twarogu nakładamy dodatkowo na talerz. Z boku talerza kładziemy 2 kawałki cytryny. Wierzch twarogu posypujemy czarnuszką.
Na filet z pstrąga nakładamy kawior, dekorujemy listkiem świeżej bazylii.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się