Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
filety z Kurczaka Sielskiego
1/2 kilograma -
panierka panko
3 szklanki -
olej rzepakowy
1 litr
Sos:
-
majonez light
1,5 łyżki -
serek śmietankowy meksykański
2 łyżki -
jogurt naturalny
5 łyżek -
czosnek
2 ząbki -
ketchup
3 łyżki
Ciasto:
-
mąka
3 łyżki -
jaja
2 sztuki -
mleko
1/2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Do smaku:
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Stripsy z Kurczaka Sielskiego z sosem curry, odc. 4
SOS:
2 ząbki czosnku miażdżymy, siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki serka meksykańskiego, majonez light, jogurt naturalny i 3 łyżki ketchupu. Całość mieszamy i przyprawiamy curry.
CIASTO DO PANIEROWANIA:
2 jajka roztrzepujemy, dodajemy pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki oraz pół łyżeczki sody i 2 łyżeczki słodkiej papryki. Całość mieszamy.
Do osobnej miski wsypujemy 3 szklanki panierki panko.
DANIE:
2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500 g) kroimy w paski i przyprawiamy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Kawałki kurczaka moczymy w cieście, obtaczamy w panko i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy, aż mięso będzie złociste.
PODANIE:
Sos curry przekładamy do małej miseczki i serwujemy ze stripsami.
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.![]()
Komentarze (0)