odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Stripsy z Kurczaka Sielskiego z sosem curry, odc. 4

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smakowita przekąska, którą zjedzą z apetytem mali i duzi. Przed Wami przepis na stripsy z kurczaka z sosem curry. To proste i pyszne danie o lekko orientalnej nucie dzięki przyprawie curry. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • filety z Kurczaka Sielskiego

    1/2 kilograma
  • panierka panko

    3 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 litr

Sos:

  • majonez light

    1,5 łyżki
  • serek śmietankowy meksykański

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • ketchup

    3 łyżki

Ciasto:

  • mąka

    30 łyżek
  • jaja

    2 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki

Do smaku:

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS:

2 ząbki czosnku miażdżymy, siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki serka meksykańskiego, majonez light, jogurt naturalny i 3 łyżki ketchupu. Całość mieszamy i przyprawiamy curry.

CIASTO DO PANIEROWANIA:

2 jajka roztrzepujemy, dodajemy pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki oraz pół łyżeczki sody i 2 łyżeczki słodkiej papryki. Całość mieszamy.            

Do osobnej miski wsypujemy 3 szklanki panierki panko.

DANIE:

2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500 g) kroimy w paski i przyprawiamy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka.

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Kawałki kurczaka moczymy w cieście, obtaczamy w panko i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy, aż mięso będzie złociste.

PODANIE:

Sos curry przekładamy do małej miseczki i serwujemy ze stripsami.

                                      

Doradca Smaku
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat