Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Stripsy z Kurczaka Sielskiego z sosem curry, odc. 4
SOS:
2 ząbki czosnku miażdżymy, siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki serka meksykańskiego, majonez light, jogurt naturalny i 3 łyżki ketchupu. Całość mieszamy i przyprawiamy curry.
CIASTO DO PANIEROWANIA:
2 jajka roztrzepujemy, dodajemy pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki oraz pół łyżeczki sody i 2 łyżeczki słodkiej papryki. Całość mieszamy.
Do osobnej miski wsypujemy 3 szklanki panierki panko.
DANIE:
2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500 g) kroimy w paski i przyprawiamy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Kawałki kurczaka moczymy w cieście, obtaczamy w panko i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy, aż mięso będzie złociste.
PODANIE:
Sos curry przekładamy do małej miseczki i serwujemy ze stripsami.