Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    300 g
  • jaja

    3 szt.
  • mleko

    750 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Farsz

  • ser kozi

    330 g (rolada)
  • szynka

    150 g
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • pieczarki

    300 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • pomidory suszone Smak

  • kapary całe Smak

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • rukola

    do dekoracji
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6 foto
Do miski wrzucić mąkę i jajka. Wymieszać trzepaczką. Dodać powoli mleko ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać sól oraz gałkę muszkatołową do smaku. Jeszcze raz wymieszać.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6 foto
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pieczarki pokrojone w dużą kostkę. Do miski wyłożyć suszone pomidory, odcedzając olej przez sitko. Szynkę oraz pomidory pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pieczarkami. Doprawić ziołami prowansalskimi. Na koniec na patelnie dodać odcedzone z zalewy kapary. Do sera koziego dodać łyżkę śmietany. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6 foto
Naleśniki smażyć na minimalnej ilości oleju.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Naleśniki z kozim serem i szynką, odc. 6 foto
Na upieczone naleśnik wyłożyć smażony uprzednio na patelni farsz oraz farsz z sera koziego. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć naleśniki, delikatnie smarując masłem na wierzchu. Naczynie z naleśnikami włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 °C termoobieg) na 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat