Pindżur

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    8 sztuk
  • cukier

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • czosnek

    1 główka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidory

    1 i 1/2 kg
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pindżur foto
Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam.
Krok 2 - Pindżur foto
Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni.
Krok 3 - Pindżur foto
Cebulę przesmażam na oleju.
Krok 4 - Pindżur foto
Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.
Krok 5 - Pindżur foto
Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje.
Krok 6 - Pindżur foto
Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 29.04.2017 07:58
ciekawy sosik :)
gosia56 28.04.2017 10:29
Super na pewno zrobię taki ;)
sezamek 28.04.2017 07:46
chyba wypróbuję
Bernadeta1 27.04.2017 19:47
super przepis
ben-ka 27.04.2017 17:30
Bardzo bym chciała spróbować.
kloruś 27.04.2017 16:17
chętnie bym skosztowała!
Mniam 27.04.2017 15:16
Pyszny sos, jak będą świeże warzywa to sobie zrobię :)
Franciszek 27.04.2017 14:33
dobry pomysł
anka1988 27.04.2017 13:25
uwielbiany przeze mnie do kiełbaski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat