Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego

  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • papier do pieczenia

    1 szt

Dodatkowo

  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • pietruszka

    100 gram
  • musztarda stołowa

    1 łyżka
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • ryż basmati

    2 woreczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego  foto
Do pojemniczka ( szklanka miseczka) wlewamy olej rzepakowy dodajemy sól pieprz paprykę i rosołek drobiowy rozrabiamy . Dodajemy posiekana pietruszkę bardzo drobno . Ugniatamy moździerzem . Pierś myjemy i każdą połówkę kroimy w poprzek wychodzi nam 8 części. Każdy płat piersi smarujemy przygotowaną oliwą z ziołami
Krok 2 - Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego  foto
Wkładamy pierś do woreczka papierowego lub papieru do pieczenia.
Krok 3 - Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego  foto
Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor , nie potrzebujemy tłuszczu do smażenia. Sos z warzyw: Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w bardzo wąskie paseczki , wkładamy do garnka . Pietruszkę korzeń również drobno kroimy w paseczki dodajemy do papryki . Dodajemy masło klarowane i dusimy jakieś 20 minut. Teraz dodajemy musztardę , doprawiamy sola i pieprzem . Dusimy razem z 20 minut ponownie i gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmakolykiJoanny 05.07.2014 18:33
Kiedy zrobisz to powiesz jak smakowało
Pietruszka 05.07.2014 17:27
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat