Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z ziemniakami
Pierniki z ziemniakami wydają się być ciekawym połączeniem, jednak biorąc pod uwagę fakt, że często przygotowuje się sernik z ziemniakami - fakt ten nie powinien nikogo zadziwić. Ziemniaki, mimo że nie czuć ich smaku w pierniczkach sprawiają, że ciastka mają wspaniałą konsystencję, a sam proces ich przygotowania jest szybki. Ziemniaki mają dużo skrobi, co sprawia, że pierniczki są kruche. Te miękkie pierniki z ziemniakami można jeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i nie wymagają dłuższego leżakowania.
Przepis na miękkie pierniki z ziemniakami
1. Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść.
2. Miód rozpuścić razem z cukrem. Do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki, następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki).
4.Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, foremką wycinamy pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 10 minut w temp. 180st.
Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Lukier:
Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru. Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.