Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pierniczki z ziemniakami

4.9
(37)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Słyszeliście kiedyś o przepisie na pierniki z ziemniakami? Brzmi intrygująco i zaskakująco, prawda? Najciekawsze jest to, że ziemniaki w tym przepisie stanowią składnik, którego smaku nie czuć. Pełni on zupełnie inną rolę, ale o tym przeczytacie w opisie przepisu na pierniki z ziemniakami. 

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane
25 dag
miód
25 dag
jajko
1 sztuka
cukier
10 dag
masło
12,5 dag
kakao
2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąka tortowa
45 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1/2 opakowania
Sklep Prymat

lukier

białko
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z ziemniakami

Pierniki z ziemniakami wydają się być ciekawym połączeniem, jednak biorąc pod uwagę fakt, że często przygotowuje się sernik z ziemniakami - fakt ten nie powinien nikogo zadziwić. Ziemniaki, mimo że nie czuć ich smaku w pierniczkach sprawiają, że ciastka mają wspaniałą konsystencję, a sam proces ich przygotowania jest szybki. Ziemniaki mają dużo skrobi, co sprawia, że pierniczki są kruche. Te miękkie pierniki z ziemniakami można jeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i nie wymagają dłuższego leżakowania. 

Przepis na miękkie pierniki z ziemniakami

1. Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść.

2. Miód rozpuścić razem z cukrem. Do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia.

3. Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki, następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki).

4.Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, foremką wycinamy pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy około 10 minut w temp. 180st.

Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.


Lukier:


Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru. Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.

Jeśli szukacie przepisów na słodkie, korzenne wypieki, odwiedźcie sekcję ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 17.12.2015 18:26
Pięknie wyglądają.
ania2610 17.12.2015 11:42
piękne, dzięki ziemniakom na pewno miękkie - pycha!
Kolorowa 17.12.2015 11:40
O z ziemniakami ale ciekawie ;)
Mniam 17.12.2015 11:35
Świetny przepis!
kuchcik89 17.12.2015 10:56
bardzo ciekawy przepis, pięknie wyglądają :)
Wacław 17.12.2015 10:35
bardzo apetyczne
Krystyna32 17.12.2015 08:15
wyglądają pięknie i pysznie
Ola1984 17.12.2015 07:26
Przepiękne pierniczki.
Ewa Wojtaszko 16.12.2015 23:16
z ziemniakami?,no ciekawe
Iwusia 16.12.2015 22:55
bardzo smakowite te pierniczki
MAR3STA 16.12.2015 21:31
Śliczne pierniczki
wwwiolka 16.12.2015 21:06
Bardzo ciekawy przepis.
Wiktoria29 16.12.2015 20:52
takich jeszcze nie jadłam , ładnie ozdobione
Agata3 16.12.2015 20:46
fajny pomysł na dodatek ziemniaków :)
sliwka 16.12.2015 20:05
Smakowite;))
Bernadeta1 16.12.2015 19:23
Też takie już robiłam, smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak