Sernik z ziemniakami- staropolski przepis babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • ziemniaki

    4 duże
  • cukier

    1,5 szklanki
  • masło

    1 kostka lekko miękkiego
  • jaja

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować razem ze skórką. Po ugotowaniu od razu obrać i zmielić. Odstawić na bok.
Ser zmielić dwa razy.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wszystkie składniki po kolei (ziemniaki muszą być już chłodne). Ubite białka delikatnie dodać na sam koniec cały czas mieszając.
Masę nakładamy do formy i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 1h 20 min.
Jak wystygnie można podawać, ja dodatkowo polałam go sosem toffi. PYCHOTA! Sernik jest bardzo delikatny i lekko wilgotny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elkuc2902 31.12.2017 17:41
a co z masłem???? Ja wiem, że trzeba je utrzeć z żółtkami i cukrem, ale dla praktykujących po raz pierwszy brak informacji na ten temat., i sernik nie wyjdzie.
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:38
smaczny serniczek
MagdaXXX 06.10.2012 19:11
super
Renata22 24.09.2012 21:19
ale uroczo wygląda! ;)
Aleksandraa 06.09.2012 22:23
nie s?ysza?am o takim musz? wypróbowa?
caralajna 02.09.2012 07:09
pyszny jest taki sernik, dawno nie robiłam z ziemniakami. :)
adelajda 31.08.2012 18:13
bardzo smakowicie wygląda !
Anna169Hosz 31.08.2012 16:57
Wygląda rewelacyjnie.
pacpaw 29.08.2012 20:49
faktycznie, prezentuje się znakomicie
Cukiereczek13 29.08.2012 16:53
wyglada bardzo smacznie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat