Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z brzoskwiniami i malinami
Clafoutis z owocami, to bardzo szybki w przygotowaniu deser, dlatego jeśli nie macie czasu na upieczenie ciasta na przyjście gości lub jeśli chcecie zaskoczyć domowników, np. ciekawym śniadaniem - koniecznie sięgnijcie po przepis na to danie.
1. Pokrojone brzoskwinie i maliny wkładamy do miski dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mąkę, sodę, cukier ze skórką cytryny, mleko i mieszamy.
3. Część owoców przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy przygotowana masą jajeczną i dekorujemy pozostałymi owocami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 40 minut.
Przed podaniem warto clafoutis oprószyć cukrem pudrem.