Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z kruszonką, DS XX odc. 14
Najprostsze przepisy to pyszne efekty końcowe! Jeśli właśnie takie lubicie najbardziej - koniecznie obejrzyjcie odcinek Doradcy Smaku, w którym prowadzący przygotował banalnie proste ciasto maślankowe z kruszonką, które idealnie sprawdzi się na niespodziewane przyjście gości lub gdy najdzie Was ochota zjedzenia czegoś wyjątkowo pysznego i słodkiego.
Lekkie ciasto na maślance z kruszonką
Przygotowanie kruszonki: do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i mąkę migdałową. Ugniatamy palcami. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Ugniatamy palcami do powstania kruszonki.
Do dużej miski wkładamy masło, cukier i Cukier z wanilią Prymat. Następnie wbijamy jajka i łączymy składanki za pomocą miksera. Wlewamy maślankę, miksujemy do połączenia się składników. Ciągle ubijamy i powoli dosypujemy mąkę. Dodajemy serek waniliowy oraz proszek do pieczenia, szczyptę Soli warzonej alpejskiej drobnoziarnistej Prymat i mieszamy mikserem. Masę przelewamy do formy i na wierzchu posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika, funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas pieczenia 40-50 minut.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowe ciasto dekorujemy płatkami migdałów i podajemy z Żurawina Smak.