Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Lekkie ciasto z kruszonką, DS XX odc. 14

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekkie ciasto z kruszonką to przepis, który pokochacie zwłaszcza, że wszystkie składniki na nie wystarczy wymieszać ze sobą i przełożyć do formy. Czy to nie brzmi jak przepis na ciasto idealne? 

Składniki:

Składniki:

masło
60 g
cukier
150 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
jajka duże
2 sztuki
maślanka
150 ml
serek waniliowy
150 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista
szczypta
Sklep Prymat
mąka
230 g
Żurawina klasyczna Smak
1 słoik
Sklep Prymat
płatki migdałowe
50 g

Kruszonka:

mąka pszenna
130 g
mąka migdałowa
20 g
cukier
100 g
masło
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z kruszonką, DS XX odc. 14

Najprostsze przepisy to pyszne efekty końcowe! Jeśli właśnie takie lubicie najbardziej - koniecznie obejrzyjcie odcinek Doradcy Smaku, w którym prowadzący przygotował banalnie proste ciasto maślankowe z kruszonką, które idealnie sprawdzi się na niespodziewane przyjście gości lub gdy najdzie Was ochota zjedzenia czegoś wyjątkowo pysznego i słodkiego.

Lekkie ciasto na maślance z kruszonką

1

Przygotowanie kruszonki: do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i mąkę migdałową. Ugniatamy palcami. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Ugniatamy palcami do powstania kruszonki.

2

Do dużej miski wkładamy masło, cukier i Cukier z wanilią Prymat. Następnie wbijamy jajka i łączymy składanki za pomocą miksera. Wlewamy maślankę, miksujemy do połączenia się składników. Ciągle ubijamy i powoli dosypujemy mąkę. Dodajemy serek waniliowy oraz proszek do pieczenia, szczyptę Soli warzonej alpejskiej drobnoziarnistej Prymat i mieszamy mikserem. Masę przelewamy do formy i na wierzchu posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika, funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas pieczenia 40-50 minut.

3

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowe ciasto dekorujemy płatkami migdałów i podajemy z Żurawina Smak.

I jak, spodobał Wam się przepis na ten prosty i szybki deser? Jeśli tak, to koniecznie zostawcie 5 gwiazdek i obejrzyjcie inne przepisy z najnowszego sezonu Doradcy Smaku. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie! -> LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goguś 21.04.2024 09:45
Niestety, klapa. Zrobione dokładnie wg przepisu, wyrosło ładnie, a potem kakła nie do jedzenia. Musiałam się wstydzić przed wielkanocnymi gośćmi (uratowała mnie mama ze swoim mazurkiem z masą kajmakową i migdałami). Bleeee.
Edyta 27.03.2024 15:53
Do tego ciasta trzeba aż jedna łyżkę proszku do pieczenia? Czy nastąpiła pomyłka i powinno być jedna łyżeczka?
Doradca Smaku 28.03.2024 09:04
Dziękuję za komentarz! Wkradł się błąd, który już został naprawiony - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
w mojej kuchni 26.03.2024 21:23
Apetyczne ciasto, wypróbuję..
Doradca Smaku 27.03.2024 06:20
Koniecznie daj znać jak smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak