Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Muffiny kakaowe z chili, odc. 5
CIASTO:
⅔ kostki masła rozpuszczamy w rondelku i schładzamy, aż będzie lekko letnie.
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy szklankę cukru trzcinowego i miksujemy na gładką masę.
W drugiej misce łączymy 2 szklanki mąki, ½ szklanki kakao, 1 łyżeczkę sody, 1¼ szklanki cukru pudru, pół łyżeczki chili pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy szklankę mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Do niej wrzucamy pół szklanki suszonej żurawiny, wlewamy ubite z cukrem jajka i miksujemy na niskich obrotach.
Ciastem wypełniamy 12 foremek na muffiny (nie do pełna, gdyż wyrosną) i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.
KREM WANILIOWY:
Do miski wbijamy 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki białego cukru i łyżeczkę cukru z wanilią, a następnie wszystko razem miksujemy.
Zagotowujemy szklankę mleka. Połowę powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby zahartować krem. Następnie wlewamy go do reszty gotującego się na małym gazie mleka i mieszamy, aż krem zgęstnieje (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z gazu, dodajemy ⅓ kostki masła, ucieramy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie schłodzenia w lodówce.
PODANIE:
Ostudzone muffiny wyjmujemy z osłonek i ozdabiamy kremem waniliowym, jeżynami oraz cząstkami truskawek. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.