Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Muffiny:
-
jajko
4 sztuki -
cukier trzcinowy
1 szklanka -
kakao
1/2 szklanki -
mąka pszenna
2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
masło
2/3 kostki -
mleko
1 szklanka -
cukier puder
1 i 1/4 szklanki -
suszona żurawina
1/2 szklanki -
jeżyny
50 gramów -
truskawki świeże
50 gramów
Krem:
-
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier kryształ
3 łyżki -
mleko
1 szklanka -
masło
1/3 kostki
Do smaku:
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Muffiny kakaowe z chili, odc. 5
CIASTO:
⅔ kostki masła rozpuszczamy w rondelku i schładzamy, aż będzie lekko letnie.
Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy szklankę cukru trzcinowego i miksujemy na gładką masę.
W drugiej misce łączymy 2 szklanki mąki, ½ szklanki kakao, 1 łyżeczkę sody, 1¼ szklanki cukru pudru, pół łyżeczki chili pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy szklankę mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Do niej wrzucamy pół szklanki suszonej żurawiny, wlewamy ubite z cukrem jajka i miksujemy na niskich obrotach.
Ciastem wypełniamy 12 foremek na muffiny (nie do pełna, gdyż wyrosną) i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.
KREM WANILIOWY:
Do miski wbijamy 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki białego cukru i łyżeczkę cukru z wanilią, a następnie wszystko razem miksujemy.
Zagotowujemy szklankę mleka. Połowę powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby zahartować krem. Następnie wlewamy go do reszty gotującego się na małym gazie mleka i mieszamy, aż krem zgęstnieje (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z gazu, dodajemy ⅓ kostki masła, ucieramy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie schłodzenia w lodówce.
PODANIE:
Ostudzone muffiny wyjmujemy z osłonek i ozdabiamy kremem waniliowym, jeżynami oraz cząstkami truskawek. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wkładamy w nie wykałaczkę drewnianą lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.![]()
Komentarze (0)