Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Muffiny kakaowe z chili, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(155)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten deser to prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych. Pyszne, kakaowe muffiny, do tego prawdziwy krem waniliowy i świeże owoce, a całość podkręcona dodatkowo pieprzem cayenne. Palce lizać!

Składniki:

Muffiny:

jajko 4 sztuki
cukier trzcinowy 1 szklanka
kakao 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 2/3 kostki
mleko 1 szklanka
cukier puder 1 i 1/4 szklanki
suszona żurawina 1/2 szklanki
jeżyny 50 gramów
truskawki świeże 50 gramów

Krem:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier kryształ 3 łyżki
mleko 1 szklanka
masło 1/3 kostki

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

Porada

Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wkładamy w nie wykałaczkę drewnianą lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Muffiny kakaowe z chili, odc. 5

CIASTO:

⅔ kostki masła rozpuszczamy w rondelku i schładzamy, aż będzie lekko letnie.

Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy szklankę cukru trzcinowego i miksujemy na gładką masę.

W drugiej misce łączymy 2 szklanki mąki, ½ szklanki kakao, 1 łyżeczkę sody, 1¼ szklanki cukru pudru, pół łyżeczki chili pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy szklankę mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Do niej wrzucamy pół szklanki suszonej żurawiny, wlewamy ubite z cukrem jajka i miksujemy na niskich obrotach.

Ciastem wypełniamy 12 foremek na muffiny (nie do pełna, gdyż wyrosną) i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.

KREM WANILIOWY:

Do miski wbijamy 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki białego cukru i łyżeczkę cukru z wanilią, a następnie wszystko razem miksujemy.

Zagotowujemy szklankę mleka. Połowę powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby zahartować krem. Następnie wlewamy go do reszty gotującego się na małym gazie mleka i mieszamy, aż krem zgęstnieje (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z gazu, dodajemy ⅓ kostki masła, ucieramy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie schłodzenia w lodówce. 

PODANIE:

Ostudzone muffiny wyjmujemy z osłonek i ozdabiamy kremem waniliowym, jeżynami oraz cząstkami truskawek. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak