Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
śmietana kwaśna 18 % 3 łyżki
margaryna 120 g
sól 1 łyżeczka
szpinak 250 g
ser ricotta 125 g
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 10 g
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

Farsz:

Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.

Mieszamy z serkiem ricotta.

Całośc:

Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

Noże możemy wyciąc delikatny wzorek.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 26.05.2016 23:29
wyglądają zachęcająco!
mzap88 09.06.2013 12:38
robię podobne tylko z fetą :) bomba
halina17 09.06.2013 12:26
Smaczne pieczone pierogi.
Sylwia26 09.06.2013 09:21
apetycznie wyglądają
kasienka23 09.06.2013 07:38
super pierogi!
Magiczna_Kuchnia 09.06.2013 01:14
Ale pycha!
treonina 09.06.2013 00:36
to może być dobre!
Olga_SK 08.06.2013 22:54
pyszności!
Mona73 08.06.2013 22:49
muszą być świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak