Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona biała kiełbasa z chrzanem jabłkowym

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą, podlana piwem - niezwykle proste danie, a dodatek chrzanu jabłkowego to kropka nad "i" tego wielkanocnego dania.

 

Składniki:

Składniki:

kiełbasa biała 1/2 kg
masło 4 duże łyż.
cebula 3 szt.
mąka 2 duże łyż.
piwo jasne 200 mililitrów
chrzan jabłkowy Smak 1 (175g) słoik

Do smaku:

Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 szczypty
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona biała kiełbasa z chrzanem jabłkowym

Biała kiełbasa to mięso, które najczęściej serwowane jest podczas Świąt Wielkanocnych. Taka tradycja kultywowana jest na polskich, wielkanocnych stołach od lat. Najciekawszym przepisem jest ten na pieczoną białą kiełbasę podlaną piwem z dodatkiem chrzanu jabłkowego. Bardzo prosty przepis na danie, które jest podzielne, pyszne i idealnie wpisuje się w wielkanocne menu. 

Do tego przepisu proponujemy małe cienkie kiełbaski białe.

1. Kiełbaski i pokrojoną w piórka cebulę wyłożyć na brytfannę podlać piwem, dodać masło, szczyptę soli i majeranek.

2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec około 30-40 minut. 

3. Upieczoną kiełbasę wyjąć z piekarnika. Doprawić do smaku solą, pieprzem grubo mielonym.

Na półmisek wyłożyć kiełbaski i podawać z chrzanem jabłkowym Smak.

Sprawdźcie inne przepisy na wielkanocne potrawy: 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak