Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wieprzowe
50 dag -
boczek
20 dag -
wątróbka wieprzowa
50 dag -
kajzerka
1 szt -
cebula
1 szt -
marchewka
1 szt -
grzyby suszone
2 dag -
jajko
3 szt -
ćwikła z chrzanem Smak
-
Do przygotowania formy:
-
margaryna
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
słonina
15 dag -
Owoc jałowca cały Prymat
4 ziarna -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pasztet mięsny
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą z chrzanem.
Komentarze (9)