Wielkanoc: Pasztet mięsny

Wielkanoc: Pasztet mięsny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • boczek

    20 dag
  • wątróbka wieprzowa

    50 dag
  • kajzerka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • grzyby suszone

    2 dag
  • jajko

    3 szt
  • ćwikła z chrzanem Smak

  • Do przygotowania formy:

  • margaryna

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • słonina

    15 dag
  • Owoc jałowca cały Prymat

    4 ziarna
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pasztet mięsny

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą z chrzanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

ben-ka 24.03.2015 10:07
Pasztet na Wielkanoc musi u mnie zawsze być:)
Adamorek 08.04.2014 14:46
doskonały pasztet
marta19 02.06.2013 22:32
smacznie wygląda
Magula 26.03.2013 13:21
zjadłąbym taki pasztecik, jeszcze nigdy sama nie robilam
malaczarna23 17.03.2012 09:01
pyszności,i wygląda pięknie
kriso 13.09.2011 17:16
super
Agnieszka_B 30.07.2011 14:40
Uwielbiam pasztet, więc dla mnie to wymarzone śniadanko!
pioge7 16.07.2011 09:59
świetny
Misiek1 09.07.2011 14:07
Oj zjadłbym takiego prawdziwego pasztetu \"domowej roboty\":)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat