Wielkanoc: Pasztet mięsny

Wielkanoc: Pasztet mięsny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • boczek

    20 dag
  • wątróbka wieprzowa

    50 dag
  • kajzerka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • grzyby suszone

    2 dag
  • jajka

    3 szt
  • ćwikła z chrzanem Smak

  • Do przygotowania formy:

  • margaryna

    1 łyżka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • słonina

    15 dag
  • owoc jałowca

    4 ziarna
  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

24.03.2015 10:07
Pasztet na Wielkanoc musi u mnie zawsze być:)

Adamorek

08.04.2014 14:46
doskonały pasztet

marta19

02.06.2013 22:32
smacznie wygląda

Magula

26.03.2013 13:21
zjadłąbym taki pasztecik, jeszcze nigdy sama nie robilam

malaczarna23

17.03.2012 09:01
pyszności,i wygląda pięknie

kriso

13.09.2011 17:16
super

Agnieszka_B

30.07.2011 14:40
Uwielbiam pasztet, więc dla mnie to wymarzone śniadanko!

pioge7

16.07.2011 09:59
świetny

Misiek1

09.07.2011 14:07
Oj zjadłbym takiego prawdziwego pasztetu \"domowej roboty\":)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat