Co na obiad: Szynka pieczona z sosem chrzanowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym. Zróbcie to efektowne danie na święta lub uroczysty obiad. Goście będą zachwyceni! A jeśli lubisz pieczone mięsa, to na pewno zaciekawi Was przepis na pieczeń Wellington.

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Solanka:

  • woda

    3 litry
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    3 opakowania
  • szynka wieprzowa

    3 kilogramy
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 sztuk
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    10 sztuk
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 sztuk

Glazura:

  • miód

    3 łyżeczki
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/4 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Sos chrzanowy:

  • olej

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    50 gramów
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • chrzan jabłkowy Smak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Peklowanie:

W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieramy do strzykawki, po czym nastrzykujemy mięso (ok. 0,4l płynu).
Do reszty solanki dodajemy przyprawy i zanurzamy w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładamy ją do lodówki na 5 dni.

Parzenie:
Po tym czasie, zapeklowane  mięso parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni (mniej więcej 1 godzina parzenia, na kilogram mięsa).

Pieczenie:
Gotową szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem, musztardą, posypujemy  tymiankiem, gałką muszkatołową, polewamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, lub aż będzie ładna i złocista, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.

Sos chrzanowy:

Jak szynka się piecze, przygotowujemy sos chrzanowy. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulkę, tymianek oraz pieprz i smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło, całość zalewamy śmietanką i redukujemy. Gotowy sos doprawiamy chrzanem.

Podanie:

Szynkę kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowy oraz ziemniakami, lub studzimy, kroimy i podajemy na zimno.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej pieczonych mięs polecam Ci przepis na pieczeń Wellington.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat