Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szynka pieczona z sosem chrzanowym wg Piotra Ogińskiego
Peklowanie:
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieramy do strzykawki, po czym nastrzykujemy mięso (ok. 0,4l płynu).
Do reszty solanki dodajemy przyprawy i zanurzamy w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładamy ją do lodówki na 5 dni.
Parzenie:
Po tym czasie, zapeklowane mięso parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni (mniej więcej 1 godzina parzenia, na kilogram mięsa).
Pieczenie:
Gotową szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem, musztardą, posypujemy tymiankiem, gałką muszkatołową, polewamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, lub aż będzie ładna i złocista, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.
Sos chrzanowy:
Jak szynka się piecze, przygotowujemy sos chrzanowy. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulkę, tymianek oraz pieprz i smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło, całość zalewamy śmietanką i redukujemy. Gotowy sos doprawiamy chrzanem.
Podanie:
Szynkę kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowy oraz ziemniakami, lub studzimy, kroimy i podajemy na zimno.
Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej pieczonych mięs polecam Ci przepis na pieczeń Wellington.