Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Szynka pieczona z sosem chrzanowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym. Zróbcie to efektowne danie na święta lub uroczysty obiad. Goście będą zachwyceni! A jeśli lubisz pieczone mięsa, to na pewno zaciekawi Was przepis na pieczeń Wellington.

 

 

Składniki:

Solanka:

woda 3 litry
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3 opakowania
szynka wieprzowa 3 kilogramy
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 10 sztuk
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk

Glazura:

miód 3 łyżeczki
Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Sos chrzanowy:

olej 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
masło 50 gramów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
śmietanka 30% 200 mililitrów
chrzan jabłkowy Smak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szynka pieczona z sosem chrzanowym wg Piotra Ogińskiego

Peklowanie:

W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól peklową. Tak przygotowany roztwór nabieramy do strzykawki, po czym nastrzykujemy mięso (ok. 0,4l płynu).
Do reszty solanki dodajemy przyprawy i zanurzamy w niej mięso, dociskając np. talerzykiem, tak by cała szynka była zanurzona, po czym odkładamy ją do lodówki na 5 dni.

Parzenie:
Po tym czasie, zapeklowane  mięso parzymy w wodzie o temperaturze 80 stopni, do momentu aż szynka osiągnie w środku temperaturę 72 stopni (mniej więcej 1 godzina parzenia, na kilogram mięsa).

Pieczenie:
Gotową szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem, musztardą, posypujemy  tymiankiem, gałką muszkatołową, polewamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, lub aż będzie ładna i złocista, pamiętając o tym, żeby w trakcie pieczenia szynkę polewać sokami.

Sos chrzanowy:

Jak szynka się piecze, przygotowujemy sos chrzanowy. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulkę, tymianek oraz pieprz i smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło, całość zalewamy śmietanką i redukujemy. Gotowy sos doprawiamy chrzanem.

Podanie:

Szynkę kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowy oraz ziemniakami, lub studzimy, kroimy i podajemy na zimno.

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej pieczonych mięs polecam Ci przepis na pieczeń Wellington.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak