Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w lazurowym sosie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron

makaron penne 1 opakowanie

sos

ser pleśniowy niebieski 150 gram
śmietana 18 proc 1 kubeczek
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
boczek parzony 150 gram
sól do smaku 1 szzczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w lazurowym sosie

Boczek/wędlinę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zdejmujemy z patelni i wrzucamy do smażenia cebulę także pokrojona w drobną kostkę oraz przeciśnięty czosnek.
W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę (tak aby nie doprowadzić do wrzenia) dodajemy wcześniej przesmażony boczek i cebulę, mieszamy i na końcu dodajemy pokruszony ser lazur. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać.
Dodajemy ugotowany makaron, układamy na talerzu i posypujemy parmezanem (ew. gran padano, ja lubię tez dodać pokrojona bazylię )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 03.04.2014 19:08
Palce lizać:)
magdalea 03.04.2014 10:44
ładnie podane i wygląda apetycznie
jowant 02.04.2014 17:05
niebo dla podniebienia :D
noninka77 02.04.2014 16:36
smacznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak