Pasztet z soczewicy z buraczano-pomarańczowym sosem

Pasztet z soczewicy z buraczano-pomarańczowym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • soczewica czerwona

    350 g
  • pieczarki

    300 g
  • marchew

    2 szt.
  • seler

    1 szt. (średniej wielkości)
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • jajko

    2 szt.

Sos

  • buraki czerwone

    2 szt.
  • cebula biała

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • cynamon

    1 szczypta
  • kardamon

    1 szczypta
  • miód

    1 łyżka
  • pomarańcza

    2 szt. (średniej wielkości)
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z soczewicy z buraczano-pomarańczowym sosem

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez dwie godziny, odcedzamy i gotujemy. Pieczarki i warzywa myjemy, kroimy na drobne kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Soczewicę i warzywa przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Wkładamy gotową masę do formy „keksówki” i pieczemy nasz pasztet przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos:
Buraki gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy je i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na dużej patelni, dodajemy przyprawy, miód oraz ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Lekko przestygnięty pasztet kroimy na trójkąty i polewamy gorącym sosem. To danie doskonale smakuje również w wersji „na zimno”.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Patrycja33 01.05.2018 21:05
uwielbiam soczewicę, muszę wypróbować przepis :)
KORAL 01.05.2018 21:02
Świetny sos.
Bożena Matuszczyk 01.05.2018 08:11
Na pewno bardzo smaczny pasztet muszę kiedyś wypróbować przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat