Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z fasoli z puszki (zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek, fit )
Pasztet to nieodłączny element świątecznego menu, a wegetariańska wersja przepisu na pasztet z fasoli z puszki to prawdziwy hit dla miłośników roślinnej kuchni. Jestem przekonany, że posmakuje też niejednemu mięsożercy!
Fasolę z puszki wyjmujemy i płuczemy pod bieżącą wodą (suchą fasolę namaczamy minimum 12 h. Na następny dzień odlewamy wodę w której się moczyła i wlewamy świeżej. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut).
Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo, żeby czosnek nam się zanadto nie spiekł.
Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.
Pasztet podajemy dopiero, gdy wystygnie.