Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kotlety:
-
jajka ugotowane na twardo
4 szt. -
migdały prażone
30 g -
Musztarda francuska Prymat
2 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
cebula
1 szt. -
pietruszka
1 łyżka -
jajko
1 szt. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki + do panierowania -
olej do smażenia
Surówka z ogórków i rzodkiewki:
-
maślanka
80 ml -
sok z 1/3 cytryny
-
majonez
2 łyżeczki -
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
zielona cebulka
1 szt. -
listki mięty
10-12 szt. -
ogórek
1 szt. -
rzodkiewki
5-6 szt.
Do dekoracji:
-
szczypiorek
-
pietruszka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego
Jajka siekamy i przekładamy do miski, dodajemy migdały, musztardę, czosnek, estragon, chili, pieprz, sól, cebulę, pietruszkę, bułkę tartą oraz jajko, po czym masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy musztardę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i całość dokładnie mieszamy.
Do dressingu dodajemy zieloną cebulkę oraz miętę, ogórka ścieramy na mandolinie lub drobno siekamy, solimy i zostawiamy na 3 minuty by puścił wodę.
Rzodkiewkę także ścieramy na mandolinie, po czym wraz z ogórkiem dodajemy do dressingu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Mizerię wykładamy na talerz, na górę kładziemy usmażone kotleciki, danie dekorujemy pietruszką ozdobną oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze (0)