Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, chrupiące kotleciki wegetariańskie, tym razem z jajek. Sekretem jest dodatek posiekanych migdałów. Do tego sałatka z ogórka i rzodkiewki i mamy pyszny i zdrowy obiadek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt.
  • migdały prażone

    30 g
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cebula

    1 szt.
  • pietruszka

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki + do panierowania
  • olej do smażenia

Surówka z ogórków i rzodkiewki:

  • maślanka

    80 ml
  • sok z 1/3 cytryny

  • majonez

    2 łyżeczki
  • musztarda Czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • zielona cebulka

    1 szt.
  • listki mięty

    10-12 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • rzodkiewki

    5-6 szt.

Do dekoracji:

  • szczypiorek

  • pietruszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka siekamy i przekładamy do miski, dodajemy migdały, musztardę, czosnek, estragon, chili, pieprz, sól, cebulę, pietruszkę, bułkę tartą oraz jajko, po czym masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy musztardę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i całość dokładnie mieszamy.

Do dressingu dodajemy zieloną cebulkę oraz miętę, ogórka ścieramy na mandolinie lub drobno siekamy, solimy i zostawiamy na 3 minuty by puścił wodę.

Rzodkiewkę także ścieramy na mandolinie, po czym wraz z ogórkiem dodajemy do dressingu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Mizerię wykładamy na talerz, na górę kładziemy usmażone kotleciki, danie dekorujemy pietruszką ozdobną oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat