Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, chrupiące kotleciki wegetariańskie, tym razem z jajek. Sekretem jest dodatek posiekanych migdałów. Do tego sałatka z ogórka i rzodkiewki i mamy pyszny i zdrowy obiadek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt.
  • migdały prażone

    30 g
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cebula

    1 szt.
  • pietruszka

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki + do panierowania
  • olej do smażenia

Surówka z ogórków i rzodkiewki:

  • maślanka

    80 ml
  • sok z 1/3 cytryny

  • majonez

    2 łyżeczki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • zielona cebulka

    1 szt.
  • listki mięty

    10-12 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • rzodkiewki

    5-6 szt.

Do dekoracji:

  • szczypiorek

  • pietruszka

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

Jajka siekamy i przekładamy do miski, dodajemy migdały, musztardę, czosnek, estragon, chili, pieprz, sól, cebulę, pietruszkę, bułkę tartą oraz jajko, po czym masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy musztardę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i całość dokładnie mieszamy.

Do dressingu dodajemy zieloną cebulkę oraz miętę, ogórka ścieramy na mandolinie lub drobno siekamy, solimy i zostawiamy na 3 minuty by puścił wodę.

Rzodkiewkę także ścieramy na mandolinie, po czym wraz z ogórkiem dodajemy do dressingu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Mizerię wykładamy na talerz, na górę kładziemy usmażone kotleciki, danie dekorujemy pietruszką ozdobną oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat