Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego
Jajka siekamy i przekładamy do miski, dodajemy migdały, musztardę, czosnek, estragon, chili, pieprz, sól, cebulę, pietruszkę, bułkę tartą oraz jajko, po czym masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy musztardę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i całość dokładnie mieszamy.
Do dressingu dodajemy zieloną cebulkę oraz miętę, ogórka ścieramy na mandolinie lub drobno siekamy, solimy i zostawiamy na 3 minuty by puścił wodę.
Rzodkiewkę także ścieramy na mandolinie, po czym wraz z ogórkiem dodajemy do dressingu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Mizerię wykładamy na talerz, na górę kładziemy usmażone kotleciki, danie dekorujemy pietruszką ozdobną oraz szczypiorkiem. Smacznego!