Okra w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • okra

    400 g
  • ocet

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • pomidory z puszki pokrojone

    200 ml
  • mielona kolendra

    1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do smażenia
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • cebula

    1/2 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyj okrę i odetnij twarde końcówki. Pokrój okrę na kawałki o długości ok. 2 cm. Zagotuj ok. 1/2 litra wody, dodaj ocet. Wrzuć przygotowaną wcześniej okrę i gotuj ok. 3-4 minuty. Okrę wyjmij z wody i opłucz.

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj kolendrę. Po chwili dodaj pomidory z puszki i okrę. Oprósz całość solą i pieprzem, dodaj cukier trzcinowy i gotuj przez ok. 10-15 minut. Na końcu do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 01.05.2014 21:39
bardzo są smaczne
Rafał10 23.05.2012 08:38
Ja również nigdy nie próbowałam okry, koniecznie muszę wypróbować...
Jolanta40 23.09.2011 10:43
Nigdy nie jadłam okry, jestem ciekawa jak smakuje
MAŁGORZATA108 08.04.2011 22:03
Muszę koniecznie wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat