Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    250 g
  • olej

  • masło

  • sałata rzymska

  • szalotka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

  • pomidorki cherry

    5 szt.
  • orzechy włoskie

    75 g
  • ocet

    100 ml
  • zioła prowansalskie

  • natka pietruszki

  • zioła prowansalskie

  • natka pietruszki

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Z sałaty rzymskiej odkładamy 2-3 liście do dekoracji, resztę grubo szatkujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Szalotki kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy wątróbkę, po chwili zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Wątróbkę zdejmiemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy szalotki.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
...po chwili wrzucamy pomidorki cherry, następnie orzechy włoskie i lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi. Na koniec dolewamy ocet malinowy i dodajemy odrobinę masła.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Do tak przygotowanego sosu dodajemy na pół minuty wątróbki dla lekkiego podgrzania.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Na talerze nakładamy liście sałaty, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym foto
Na nich układamy pokrojoną sałatę, wykładamy wątróbki i pozostałe składniki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat