Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki na soli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 4-5 kg
woda 2 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki płaskie
ząbek czosnku 5-7 szt
korzeń chrzanu 2 szt
koper świeży 1 pęczek
ziele angielskie 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5-8 szt

Porada

Na litr wody dajemy 1 łyżkę płaską soli

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki na soli

Ogórki myjemy i wkładamy do słoików pionowo. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, koper, ząbek czosnku, ziele angielskie. Chrzan obieramy i wkładamy po kawałku .Wodę gotujemy z solą i zalewamy przygotowane ogórki wrzącą zalewą. Zakręcamy i odstawiamy na blat około 3 dni , gdy zaczną zmieniać kolor to znaczy, że są ukiszone i wynosimy do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak