Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe, które możecie przygotować samodzielnie w domu, a w smaku są lepsze niż te sklepowe! Wykorzystajcie sezon ogórkowy i zapełnijcie domową spiżarkę!

Składniki:

Lista składników

ogórki świeże 5 kilogram

Zalewa (na każdy słoik):

ocet 10 % 4 łyżka
sól 1 1/2 łyżeczka
cukier 4 łyżeczka
woda do pełna

Dodatkowo (na każdy słoik)

koper 2 gałązki
korzeń chrzanu 1 kawałek
ziele angielskie 3 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuka
czosnek ząbki 3 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak