Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórki
2 kilogramy -
koper
-
korzeń chrzanu
1 -
Liść laurowy suszony Prymat
1 opakowanie -
czosnek
1 główka -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżka -
woda
2 litry -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ogórki kiszone już pokrojone do obiadu
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiarteczki. Korzeń chrzanu i czosnek obieramy.
Do naczynia przeznaczonego do kiszenia wkładamy gałązkę kopru, kawałek korzenia chrzanu, parę ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe. Wkładamy pokrojone ogórki.
Robimy zalewę: wodę i sól gotujemy i pilnujemy zeby sól rozpuściła się, nie trzeba gotować. Ogórki zalewamy zalewą ciepła i zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do spiżarni lub piwnicy.
Komentarze (3)