Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Pizza na spodzie z komosy ryżowej z pomidorkami, oliwkami i rukolą
Taka wersja pizzy to coś odkrywczego! Nie mamy tu tradycyjnego spodu z ciasta z glutenem, a z komosy ryżowej. Wiecie, jak bywa ona nazywana? Pseudozbożem! Dlatego właśnie jej wykorzystanie do przygotowania spodu do pizzy jest dość przewrotne, a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze od tradycyjnego ciasta na pizzę.
1. Komosę zalej wodą, pozostaw do namoczenia na około 8 godzin, a następnie odcedź.
2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
3. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój.
4. Komosę umieść w kielichu blendera wraz z octem oraz przyprawami i miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Blaszkę nasmaruj tłuszczem, umieść na niej ciasto, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie posmaruj passatą, posyp pomidorkami oraz oliwkami i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
6. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp rukolą.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.