Obiad: Pizza na spodzie z komosy ryżowej z pomidorkami, oliwkami i rukolą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Obiad

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater: „Pizza na diecie? W wersji bezglutenowej stanowi świetną alternatywę dla osób zmuszonych do eliminacji glutenu. Jestem przekona, że podana w ten sposób, zasmakuje również wielbicielom tradycyjnej włoskiej kuchni.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    141 g (ok. 9 i 1/2 łyżki)
  • pomidorki koktajlowe

    126 g (ok. 8 szt.)
  • oliwki czarne

    24 g (ok. 8 szt.)
  • rukola

    14 g (ok. 4/5 szklanki)
  • passata pomidorowa

    85 g (ok. 4 i 1/2 łyżki)
  • ocet jabłkowy

    3 ml (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    3 ml (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)
  • Oregano suszone Prymat

    2 g (ok. 1 i 1/2 łyżeczki)
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    3 g (ok. 3 szczypty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 g (ok. 3 szczypty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Komosę zalej wodą, pozostaw do namoczenia na około 8 godzin, a następnie odcedź.

2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

3. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój.

4. Komosę umieść w kielichu blendera wraz z octem oraz przyprawami i miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

5. Blaszkę nasmaruj tłuszczem, umieść na niej ciasto, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie posmaruj passatą, posyp pomidorkami oraz oliwkami i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

6. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp rukolą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat