Śniadanie: Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 1 | Śniadanie

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Awokado, ze względu na zawartość tłuszczu, idealnie sprawdzi się jako kremowa pasta do pieczywa. Zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego wzbogacenie codziennego menu tym owocem pozytywnie wpłynie na parametry lipidowe krwi.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne śniadania znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt. (ok. 126 g)
  • ocet jabłkowy

    8 ml (1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 g (3 szczypty)
  • awokado

    42 g (ok. 1 i 1/2 plastra)
  • bagietka

    40 g (2 kromki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    4 ml (2 łyżeczki)
  • szczypiorek

    1 g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 g (3 szczypty)
  • pomidorki koktajlowe

    3 szt. (ok. 48 g)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W niewielkim rondlu zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli, zamieszaj by utworzyć wir i zmniejsz ogień.

2. Do miseczek wbij jaja, a następnie wlej je do wrzątku z octem. Gdy woda przestanie się kręcić, zamieszaj delikatnie by jajko nie przywarło do dna. Po 3 minutach wyciągnij jajko łyżką lub sitkiem i odsącz na ręczniku papierowym.

3. Pieczywo pokrój, skrop tłuszczem i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie kromki opiecz w tosterze lub na patelni bez dodatku tłuszczu.

4. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w plastry.

5. Na pieczywie ułóż awokado, pomidorki koktajlowe oraz jajo, posyp posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat