Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
2 szt. (ok. 126 g) -
ocet jabłkowy
8 ml (1 łyżka) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 g (3 szczypty) -
awokado
42 g (ok. 1 i 1/2 plastra) -
bagietka
40 g (2 kromki) -
olej rzepakowy rafinowany
4 ml (2 łyżeczki) -
szczypiorek
1 g (2 łyżeczki) -
Pieprz czarny mielony Prymat
3 g (3 szczypty) -
pomidorki koktajlowe
3 szt. (ok. 48 g)
Sposób przygotowania
1. W niewielkim rondlu zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli, zamieszaj by utworzyć wir i zmniejsz ogień.
2. Do miseczek wbij jaja, a następnie wlej je do wrzątku z octem. Gdy woda przestanie się kręcić, zamieszaj delikatnie by jajko nie przywarło do dna. Po 3 minutach wyciągnij jajko łyżką lub sitkiem i odsącz na ręczniku papierowym.
3. Pieczywo pokrój, skrop tłuszczem i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie kromki opiecz w tosterze lub na patelni bez dodatku tłuszczu.
4. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w plastry.
5. Na pieczywie ułóż awokado, pomidorki koktajlowe oraz jajo, posyp posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się