Obiad: Orientalna potrawka z kurczakiem i komosą ryżową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 2 | Obiad

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Przygotowanie pożywnego obiadu nie musi wiązać się z całym dniem spędzonym w kuchni. Zaproponowany posiłek przygotujesz dosłownie w 30 minut. Pozwól sobie na kulinarną podróż i odkryj bardziej egzotyczne połączenia smaków. Urozmaicisz swój jadłospis, a przy okazji dostarczysz organizmowi potrzebnych składników odżywczych.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    38 g (ok. 2 i 1/2 łyżki)
  • pierś z kurczaka

    82 g
  • chińska mieszanka warzywna

    118 g (ok. 1 i 2/5 szklanki)
  • passata pomidorowa

    164 g (ok. 1/2 szklanki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    9 ml (ok. 1 i 2/5 łyżki)
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 g (ok. 1/2 łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (ok. 1/2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • rodzynki

    20 g (ok. 1 i 2/5 łyżki)
  • fasola mung

    13 g (ok. 1 i 2/5 łyżki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.

3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż mięso, następnie dodaj mieszankę warzyw i podsmaż.

4. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy, wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.

5. Gotową potrawkę wymieszaj z komosą. Danie posyp rodzynkami i kiełkami.

Doradca Smaku
* Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat