Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
quinoa - komosa ryżowa biała sucha
38 g (ok. 2 i 1/2 łyżki) -
pierś z kurczaka
82 g -
chińska mieszanka warzywna
118 g (ok. 1 i 2/5 szklanki) -
passata pomidorowa
164 g (ok. 1/2 szklanki) -
olej rzepakowy rafinowany
9 ml (ok. 1 i 2/5 łyżki) -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 g (ok. 1/2 łyżeczki) -
Papryka słodka mielona Prymat
1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty) -
Papryka ostra mielona Prymat
1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 g (ok. 1/2 szczypty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty) -
rodzynki
20 g (ok. 1 i 2/5 łyżki) -
fasola mung
13 g (ok. 1 i 2/5 łyżki)
Przepis i sposób przygotowania Obiad: Orientalna potrawka z kurczakiem i komosą ryżową
1. Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż mięso, następnie dodaj mieszankę warzyw i podsmaż.
4. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy, wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.
5. Gotową potrawkę wymieszaj z komosą. Danie posyp rodzynkami i kiełkami.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.
* Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.![]()
Komentarze (0)