Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Muffinki z białym serem

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli jesteś miłośnikiem twarogu i szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny przysmak, to muffiny z twarogiem są doskonałym wyborem! Połączenie miękkiego, delikatnego twarogu z wilgotnym ciastem muffinowym sprawia, że te wypieki są nie tylko smaczne, ale także sycące. Polecam, bo są najlepsze :)

Składniki:

mąka pszenna
2,5 szklanki
cukier puder
3/4 szklanki
sól
szczypta
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
cukier wanilinowy
1 łyżeczka
margaryna
100 g
mleko
1 szklanka
jaja
2 sztuki
cukier
2 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 paczka
Sklep Prymat
żółtko jajek
1
twaróg
250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z białym serem

Jak przygotować muffiny z twarogiem?
- postaw na dobrej jakości twaróg, powinien mieć gładką konsystencję.

- eksperymentuj - nie obawiaj się dodać inne składniki do twarogu. Kremowy twaróg dobrze komponuje się z owocami - jagodami, truskawkami lub bakaliami.

- dodaj przyprawy - postaw na cukier z wanilią lub cukier ze skórką cytrynową Prymat. 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.

Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.

Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem wanilinowym.

Foremki do muffinek wysmarować masłem. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera.

Piec około 35 minut w temperaturze 170°C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

A jeśli przyjdzie Ci ochota na inne słodkości to polecam:

muffinki czekoladowe z bananami

muffinki kokosowe

wilgotne muffinki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 20.01.2024 18:17
Nie fajne masło zamiast oleju sprawi że ciasto jest zbite więcej nie zrobię
Kejti 03.03.2014 17:57
rewelacyjny pomysł :-)
Grażyna13 28.01.2014 12:44
Pyszne smaki :)
Ivonne 30.12.2013 19:22
Świetne muszę je wypróbować!
Dorota59 17.12.2013 19:02
pięknie wyrosły
gibli 01.11.2013 02:21
takich nie jadłam:)
cukiereczek 31.10.2013 18:14
na pewno super
Konczi 31.10.2013 18:11
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak