Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Domowe ciasteczka, odc. 14
CIASTKA:
W misce miksujemy kostkę miękkiego masła z ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżkami miodu oraz 2 łyżeczkami cukru z wanilią.
W drugiej misce mieszamy suche składniki: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę sody, łyżeczkę cynamonu oraz po 2 łyżki suszonej żurawiny, rodzynek i jagód goji.
Do utartego masła dodajemy 2 żółtka i miksujemy ponownie. Następnie dodajemy do masy wcześniej przygotowane suche składniki oraz posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy uformowane z ciasta kuleczki, które następnie spłaszczamy, tworząc nasze ciasteczka. Ciastka pieczemy przez ok. 15-17 minut w temperaturze 165 stopni.
KREM:
Na gładką masę miksujemy 200 g mascarpone, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru oraz łyżeczkę cukru ze skórką cytryny, a następnie do kremu dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy ponownie.
Ciasteczka serwujemy z miseczką kremu. Deser dekorujemy cukrem pudrem i listkami mięty.