odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Domowe ciasteczka, odc. 14

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Nie ma to jak kruche, domowe ciasteczka z kremem czekoladowym! W środku kawałki czekolady, żurawina, rodzynki, jagody goji, lub co tylko lubicie najbardziej! Nie można im się oprzeć.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka:

  • masło 82%

    1 kostka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    3 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jagody goji

    2 łyżki
  • suszona żurawina

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka

Krem:

  • serek mascarpone

    200 gramów
  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki

Do smaku:

  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

  • mielony cynamon Prymat

  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

Dekoracja:

  • cukier puder

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTKA:

W misce miksujemy kostkę miękkiego masła z ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżkami miodu oraz 2 łyżeczkami cukru z wanilią. 

W drugiej misce mieszamy suche składniki: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę sody, łyżeczkę cynamonu oraz po 2 łyżki suszonej żurawiny, rodzynek i jagód goji.

Do utartego masła dodajemy 2 żółtka i miksujemy ponownie. Następnie dodajemy do masy wcześniej przygotowane suche składniki oraz posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy uformowane z ciasta kuleczki, które następnie spłaszczamy, tworząc nasze ciasteczka. Ciastka pieczemy przez ok. 15-17 minut w temperaturze 165 stopni.

KREM:

Na gładką masę miksujemy 200 g mascarpone, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru oraz łyżeczkę cukru ze skórką cytryny, a następnie do kremu dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy ponownie. 

Ciasteczka serwujemy z miseczką kremu. Deser dekorujemy cukrem pudrem i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat