Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki jabłkowe - mięciutkie i wilgotne :)
Wilgotne muffinki z jabłkami - przeczytajcie ten przepis, a dowiecie się jak osiągnąć ten efekt!
Uwielbiam muffinki z jabłkami, szczególnie jesienią! Jeśli lubicie cynamon to dodajcie do wilgotnych muffinek z jabłek.
Pamiętaj, aby do upieczenia tych muffinek wybrać soczyste, pachnące i słodkie jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
W rondelku rozpuszczamy pól kostki margaryny do pieczenia i po chwili wlewamy do niej mleko, mieszamy je razem i wybijemy do rondelka jajko. Zmieszane płynne składniki wlewamy do mieszaniny suchych składników i mieszamy.
Kiedy wymieszamy dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wypełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości i pieczemy około 15-20 minut. Trzeba pamiętać by jabłka pokroić w drobną kosteczkę, mają się wypiec jak marchewka w cieście marchewkowym :)
Dzięki temu muffinki są na prawdę smaczne i wilgotne! Ja gdy piekę je tym sposobem nie używam żadnego kremu do nich, ponieważ są na tyle wilgotne, że go nie potrzebują, czasami ewentualnie smaruję górę babeczek dżemem :)