Co zrobić, aby masa serowa nie opadała na dół?

Tak jak w przypadku większości ciast również do sernika należy używać składników w temperaturze pokojowej.
Jajka wyjęte z lodówki bezpośrednio przed dodaniem do masy serowej mogą spowodować, iż po wyjęciu z piekarnika sernik opadnie. A przecież tego nie chcemy, bo poza smakiem liczy się też aspekt wizualny tej pyszności.
Warto wiedzieć! Optymalny czas wyjęcia składników przed pieczeniem to 2-3 h.
Kolejna kwestia, która może zaważyć o tym, że sernik opadnie, to temperatura pieczenia i studzenie ciasta. Sernik jest wymagającym ciastem, dlatego lepiej piec go nieco dłużej w niższej temperaturze, niż krócej, ale przy wyższej temperaturze. Dla pewności zawsze warto po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim nadal ciasto, a dopiero po około 15-20 minutach uchylić drzwiczki i studzić wewnątrz. Zobaczycie sami, jak niewiele trzeba, aby pozbyć się problemu z opadającym ciastem.
Komentarze (0)