Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane jajka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko ok. 12 sztuk
czosnek 5 ząbków
świeży rozmaryn 2 gałązki
natka pietruszki 1 gałązka
woda 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 duża sztuka
ziele angielskie 4 ziarenka
słodka suszona papryka 2 łyżeczki (płatki)
cukier 1 czubata łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
olej 1/2 szklanki
ocet 1/4 szklanki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane jajka

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Następnie je ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 1 - Marynowane jajka foto
2
Czosnek obrać, przekroić każdy ząbek na pół. Do ok. litrowego słoika włożyć jajka, gałązki rozmarynu i pietruszki oraz czosnek.
Krok 2 - Marynowane jajka foto
3
Do garnka wlać ocet i wodę. Dodać do tego połamany liść laurowy, ziele angielskie, płatki papryki, pieprz, cukier i sól. Wszystko zagotować.
Krok 3 - Marynowane jajka foto
4
Do gorącej zalewy dodać musztardę i olej, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Marynowane jajka foto
5
Gorącą zalewę wlać do jajek.
Krok 5 - Marynowane jajka foto
6
Jak ostygnie, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na ok. 4 dni. Podawać np. do kanapek, z dodatkiem ulubionego sosu...
Krok 6 - Marynowane jajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 01.11.2013 11:22
ale extra pomysł!
Sroczka 12.05.2013 20:08
Jeszcze nie jadłam, ale brzmi zachęcająco.
babajaga1969 22.04.2013 22:23
ciekawie muszą smakować
Monika58 22.04.2013 22:17
nie jadłam tak przygotowanych jaj - wspaniałe muszą być - zaciekawiłaś mnie bardzo
msmors 22.04.2013 21:22
świąteczne smaki
Mysiunia 22.04.2013 18:54
oryginalny pomysł :) nigdy nie jadłam :)
adelajda 22.04.2013 18:51
wow ! ciekawy przepis !
Janina 22.04.2013 16:43
Takich jaj to nigdy nie widziałam !
zielonamorelka 22.04.2013 15:44
zawsze byłam ciekawa jak takie jajka smakują ale jakoś nigdy jeszcze nie zrobviłam
w mojej kuchni 22.04.2013 14:41
takich jaj nie jadłam jeszcze..
Beatris 22.04.2013 14:35
U mnie nie stały dłużej niż tydzień, bo zdążyliśmy je zjeść. Ale myślę, że dwa - trzy tygodnie przechowywane w lodówce spokojnie wytrzymają. Następnym razem zrobię więcej, zapasteryzuję je i sprawdzę, czy można je dłużej przechowywać (jak przetwory).
Marcin9 22.04.2013 14:32
ciekawy przepis! Ile można trzymać tak zamarynowane jaja? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak