Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto
Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok.190°.W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min. W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę. Obraną cebulę pokroić w krążki . Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min. Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
Gotową cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę. Na wierzch ryby nałożyć pesto.