Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    400 gram
  • sok z cytryny

  • kolendra

    po szczypcie
  • tymianek

  • bazylia

  • czosnek

  • Sól do smaku do smaku

  • pieprz

  • oliwa

  • oliwa

    2 łyżki
  • pesto

    4 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę z oliwy , soku cytrynowego i ziół.
Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok.190°.W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min. W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę. Obraną cebulę pokroić w krążki . Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min. Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
Gotową cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę. Na wierzch ryby nałożyć pesto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 27.06.2013 16:42
mniammmm;)
dagmara020 08.01.2013 21:59
piękne fotki pysznych potraw
eeee 26.06.2012 12:18
Arcydzieło Masz dar :D :D
Monika78 25.05.2012 08:09
pieknie sie prezentuje.. ciekawe polaczenie smakow..
barbarella 24.05.2012 23:50
łądnie i smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat