Przepis i sposób przygotowania na: Likier cytrynowy - limoncello wg receptury z Sorrento
2.Wyszorowane cytryny obrać ze skórki,ale tak cieniutko by skórki były tylko żółte i żadna biała część nie została na nich, gdyż wtedy likier będzie gorzki;
3.Wrzucić skórki do naczynia;Zalać spiritusem tak by skórki były nim pokryte, zamknąć naczynie, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2 miesiące;
4.Po tym czasie całość przecedzić przez sitko pokryte gazą, wycisnąć też skórki;
5.Tyle samo wody ile jest cytrynowego spiritusu, w tym przypadku 1 litr zagotować z 600 g cukru; Wrzący syrop z cukru i wody zostawić na małym ogniu około 5-10 minut cały czas mieszając. Następnie wyłaczyć i wystudzić;
6.Spirytus cytrynowy i syrop z wody/cukru spowrotem umieścić w naczyniu, które można zamknąć hermetycznie; Dobrze wymieszać. Zamknąć i znów odstawić w zimnie i ciemne miejsce na okres około 1 miesiąca. Co 2-3 dni delikatnie potrząść, obrócić by wszystko równomiernie i idealnie się połaczyło;
7.Po miesiący jeśli jest potrzeba ponownie przefiltrować likier, a następnie porozlewać go w mniejsze butelki wedle waszych potrzeb;
Limoncello gotowe do spożycia.