Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie risotto z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 70 gram suchy ryż
kalafior 220 gram
fasolka szparagowa 100 gram
bób 100 gram ugotowany
por (biała część) 50 gram
pomidor 300 gram
olej 1 łyżka
woda 300 ml
ser mozarella 30 gram-light
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tymianek posiekany 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie risotto z warzywami

Kroki postępowania

1
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić ryż. Podsmażyć aż będzie szklisty i wlać około 100 ml wody, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje ponownie wlać wodę i dusić. Czynność powtarzać aż ryż będzie na wpół miękki i będzie można dodać warzywa.
Krok 1 - Letnie risotto z warzywami foto
2
Gdy ryż się dusi przygotować warzywa- kalafior pokroić na różyczki, fasolkę na małe kawałki.
Krok 2 - Letnie risotto z warzywami foto
3
Por pokroić w cienkie krążki i dodać do ryżu.
Krok 3 - Letnie risotto z warzywami foto
4
Następnie dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Wlać kolejne 100-150 ml wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą.
Krok 4 - Letnie risotto z warzywami foto
5
W między czasie bób obrać z łupin i dodać do garnka. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do rondla i dusić aż pomidory będą się rozpadać.
Krok 5 - Letnie risotto z warzywami foto
6
Dodać pieprz i tymianek. Wymieszać. Rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojony ser, wymieszać i podawać. Smacznego!
Krok 6 - Letnie risotto z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak