Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na pyszne danie na letni obiad: faszerowane mięsem i kaszą papryki z sosem pomidorowym i chipsami z pietruszki. ipsamiJeśli lubicie nadziewane warzywa, koniecznie wypróbujcie też przepis na cukinie nadziewane mięsem z salsą meksykańską.

Składniki:

Papryki:

papryki
8 sztuk
boczek wędzony
16 plastrów

Na farsz:

cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
mielona wołowina
500 gramów
kasza gryczana niepalona
250 gramów
mozzarella
150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
1-2 łyżki
mięta
6 liści
skórka z cytryny
z 1/2 owocu

Na sos:

passata pomidorowa
120 mililitrów
bulion
1 litr
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
gałązki rozmarynu
4 sztuki
cukier
1 łyżeczka
masło zimne
80 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
bazylia świeża
6 sztuk

Na włosy z pietruszki:

obierki z pietruszki
1 garść
olej
do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

Ugotuj kaszę.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a gdy ostygnie przełóż do miski, dodaj kaszę, wołowinę, miętę, przyprawę do wołowiny, pieprz i sól, liście mięty, pokrojoną mozzarellę, oregano, zetrzyj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na 15 minut. Paprykę przekrój u samej góry, tak by został kapelusz, wydrąż środek oraz wytnij wszystkie białe błonki. Tak przygotowaną paprykę wyłóż boczkiem, nadziej farszem, przykryj boczkiem oraz kapeluszem i przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego, do którego wlej bulion oraz passatę, dodaj liście laurowe wraz z rozmarynem, dokładnie przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Soki z upieczonych papryk przelej na patelnię, zredukuj o połowę, dodaj cukier, pieprz sól oraz bazylię i  energicznie mieszając wbij masło tak, by zagęścić sos. W tym samym czasie usmaż obierki z pietruszki na rozgrzanym oleju aż będą złote.

Papryki podawaj z sosem, chipsami z pietruszki oraz świeżym oregano.

Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to koniecznie wypróbuj przepis na cukinie nadziewane mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak