Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na pyszne danie na letni obiad: faszerowane mięsem i kaszą papryki z sosem pomidorowym i chipsami z pietruszki. ipsamiJeśli lubicie nadziewane warzywa, koniecznie wypróbujcie też przepis na cukinie nadziewane mięsem z salsą meksykańską.

Składniki:

Papryki:

papryki 8 sztuk
boczek wędzony 16 plastrów

Na farsz:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mielona wołowina 500 gramów
kasza gryczana niepalona 250 gramów
mozzarella 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
oliwa 1-2 łyżki
mięta 6 liści
skórka z cytryny z 1/2 owocu

Na sos:

passata pomidorowa 120 mililitrów
bulion 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
gałązki rozmarynu 4 sztuki
cukier 1 łyżeczka
masło zimne 80 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
bazylia świeża 6 sztuk

Na włosy z pietruszki:

obierki z pietruszki 1 garść
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

Ugotuj kaszę.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a gdy ostygnie przełóż do miski, dodaj kaszę, wołowinę, miętę, przyprawę do wołowiny, pieprz i sól, liście mięty, pokrojoną mozzarellę, oregano, zetrzyj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na 15 minut. Paprykę przekrój u samej góry, tak by został kapelusz, wydrąż środek oraz wytnij wszystkie białe błonki. Tak przygotowaną paprykę wyłóż boczkiem, nadziej farszem, przykryj boczkiem oraz kapeluszem i przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego, do którego wlej bulion oraz passatę, dodaj liście laurowe wraz z rozmarynem, dokładnie przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Soki z upieczonych papryk przelej na patelnię, zredukuj o połowę, dodaj cukier, pieprz sól oraz bazylię i  energicznie mieszając wbij masło tak, by zagęścić sos. W tym samym czasie usmaż obierki z pietruszki na rozgrzanym oleju aż będą złote.

Papryki podawaj z sosem, chipsami z pietruszki oraz świeżym oregano.

Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to koniecznie wypróbuj przepis na cukinie nadziewane mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak