Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na pyszne danie na letni obiad: faszerowane mięsem i kaszą papryki z sosem pomidorowym i chipsami z pietruszki. ipsamiJeśli lubicie nadziewane warzywa, koniecznie wypróbujcie też przepis na cukinie nadziewane mięsem z salsą meksykańską.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Papryki:

  • papryki

    8 sztuk
  • boczek wędzony

    16 plastrów

Na farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • mielona wołowina

    500 gramów
  • kasza gryczana niepalona

    250 gramów
  • mozzarella

    150 gramów
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • przyprawa do wołowiny

    2 łyżeczki
  • pieprz biały mielony

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • mięta

    6 liści
  • skórka z cytryny

    z 1/2 owocu

Na sos:

  • passata pomidorowa

    120 mililitrów
  • bulion

    1 litr
  • liście laurowe

    6 sztuk
  • gałązki rozmarynu

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło zimne

    80 gramów
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • świeże listki bazylii

    6 sztuk

Na włosy z pietruszki:

  • obierki z pietruszki

    1 garść
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj kaszę.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a gdy ostygnie przełóż do miski, dodaj kaszę, wołowinę, miętę, przyprawę do wołowiny, pieprz i sól, liście mięty, pokrojoną mozzarellę, oregano, zetrzyj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na 15 minut. Paprykę przekrój u samej góry, tak by został kapelusz, wydrąż środek oraz wytnij wszystkie białe błonki. Tak przygotowaną paprykę wyłóż boczkiem, nadziej farszem, przykryj boczkiem oraz kapeluszem i przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego, do którego wlej bulion oraz passatę, dodaj liście laurowe wraz z rozmarynem, dokładnie przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Soki z upieczonych papryk przelej na patelnię, zredukuj o połowę, dodaj cukier, pieprz sól oraz bazylię i  energicznie mieszając wbij masło tak, by zagęścić sos. W tym samym czasie usmaż obierki z pietruszki na rozgrzanym oleju aż będą złote.

Papryki podawaj z sosem, chipsami z pietruszki oraz świeżym oregano.

Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to koniecznie wypróbuj przepis na cukinie nadziewane mięsem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat