Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Papryki:
-
papryki
8 sztuk -
boczek wędzony
16 plastrów
Na farsz:
-
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
mielona wołowina
500 gramów -
kasza gryczana niepalona
250 gramów -
mozzarella
150 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka -
oregano
1 łyżeczka -
oliwa
1-2 łyżki -
mięta
6 liści -
skórka z cytryny
z 1/2 owocu
Na sos:
-
passata pomidorowa
120 mililitrów -
bulion
1 litr -
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk -
gałązki rozmarynu
4 sztuki -
cukier
1 łyżeczka -
masło zimne
80 gramów -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
bazylia świeża
6 sztuk
Na włosy z pietruszki:
-
obierki z pietruszki
1 garść -
olej
do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego
Ugotuj kaszę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a gdy ostygnie przełóż do miski, dodaj kaszę, wołowinę, miętę, przyprawę do wołowiny, pieprz i sól, liście mięty, pokrojoną mozzarellę, oregano, zetrzyj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na 15 minut. Paprykę przekrój u samej góry, tak by został kapelusz, wydrąż środek oraz wytnij wszystkie białe błonki. Tak przygotowaną paprykę wyłóż boczkiem, nadziej farszem, przykryj boczkiem oraz kapeluszem i przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego, do którego wlej bulion oraz passatę, dodaj liście laurowe wraz z rozmarynem, dokładnie przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Soki z upieczonych papryk przelej na patelnię, zredukuj o połowę, dodaj cukier, pieprz sól oraz bazylię i energicznie mieszając wbij masło tak, by zagęścić sos. W tym samym czasie usmaż obierki z pietruszki na rozgrzanym oleju aż będą złote.
Papryki podawaj z sosem, chipsami z pietruszki oraz świeżym oregano.
Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to koniecznie wypróbuj przepis na cukinie nadziewane mięsem.
Komentarze (0)