Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: papryki faszerowane kaszą i mięsem wg Piotra Ogińskiego
Ugotuj kaszę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, a gdy ostygnie przełóż do miski, dodaj kaszę, wołowinę, miętę, przyprawę do wołowiny, pieprz i sól, liście mięty, pokrojoną mozzarellę, oregano, zetrzyj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany farsz odstaw do lodówki na 15 minut. Paprykę przekrój u samej góry, tak by został kapelusz, wydrąż środek oraz wytnij wszystkie białe błonki. Tak przygotowaną paprykę wyłóż boczkiem, nadziej farszem, przykryj boczkiem oraz kapeluszem i przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego, do którego wlej bulion oraz passatę, dodaj liście laurowe wraz z rozmarynem, dokładnie przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Soki z upieczonych papryk przelej na patelnię, zredukuj o połowę, dodaj cukier, pieprz sól oraz bazylię i energicznie mieszając wbij masło tak, by zagęścić sos. W tym samym czasie usmaż obierki z pietruszki na rozgrzanym oleju aż będą złote.
Papryki podawaj z sosem, chipsami z pietruszki oraz świeżym oregano.
Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to koniecznie wypróbuj przepis na cukinie nadziewane mięsem.