Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym
Do miski włożyć mieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą pietruszkę, paprykę słodką oraz suszoną bazylię.
Następnie doprawić solą morską i kolorowym pieprzem, całość dobrze wymieszać.
Z tak wyrobionej masy uformować niewielkie pulpeciki.
Przełożyć do naczynia i piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos.
Do rondelka wlać olej i dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy, czerwoną cebulkę i czosnek.
Całość dusić przez kilka minut, a następnie dodać pomidory w puszce i wodę, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.
Gotować przez około 20 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Pulpety dodać bezpośrednio do sosu wraz z sokami.
Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.