Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym to aromatyczne połączenie mielonej wołowiny, pomidorów i przypraw! Połączone z makaronem penne, świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mielona wołowina

    500 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • cebula

    2
  • natka pietruszki

    50 g

Sos

  • olej

    1 łyżka
  • marchewka

    1
  • seler

    2 łodygi
  • cebula czerwona

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • pomidory w puszce

    1
  • woda

    1 szklanka

Dodatki

  • makaron penne

    100 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    4 listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Do miski włożyć mieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą pietruszkę, paprykę słodką oraz suszoną bazylię.

Następnie doprawić solą morską i kolorowym pieprzem, całość dobrze wymieszać.

Z tak wyrobionej masy uformować niewielkie pulpeciki.

Przełożyć do naczynia i piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotować sos.

Do rondelka wlać olej i dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy, czerwoną cebulkę i czosnek.

Całość dusić przez kilka minut, a następnie dodać pomidory w puszce i wodę, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.

Gotować przez około 20 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.

Pulpety dodać bezpośrednio do sosu wraz z sokami.
Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 23.06.2017 14:43
NA PEWNO PYSZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat