Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pulpety
-
mielona wołowina
500 g -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
bazylia
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
cebula
2 -
natka pietruszki
50 g
Sos
-
olej
1 łyżka -
marchewka
1 -
seler
2 łodygi -
cebula czerwona
1 -
ząbki czosnku
2 -
pomidory w puszce
1 -
woda
1 szklanka
Dodatki
-
makaron penne
100 g -
oliwa
1 łyżka -
bazylia świeża
4 listki
Przepis i sposób przygotowania Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym
Do miski włożyć mieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą pietruszkę, paprykę słodką oraz suszoną bazylię.
Następnie doprawić solą morską i kolorowym pieprzem, całość dobrze wymieszać.
Z tak wyrobionej masy uformować niewielkie pulpeciki.
Przełożyć do naczynia i piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos.
Do rondelka wlać olej i dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy, czerwoną cebulkę i czosnek.
Całość dusić przez kilka minut, a następnie dodać pomidory w puszce i wodę, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.
Gotować przez około 20 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Pulpety dodać bezpośrednio do sosu wraz z sokami.
Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się