Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym to aromatyczne połączenie mielonej wołowiny, pomidorów i przypraw! Połączone z makaronem penne, świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad!

Składniki:

Pulpety

mielona wołowina 500 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
cebula 2
natka pietruszki 50 g

Sos

olej 1 łyżka
marchewka 1
seler 2 łodygi
cebula czerwona 1
ząbki czosnku 2
pomidory w puszce 1
woda 1 szklanka

Dodatki

makaron penne 100 g
oliwa 1 łyżka
bazylia świeża 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie pulpety z makaronem penne w sosie pomidorowym

Do miski włożyć mieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną świeżą pietruszkę, paprykę słodką oraz suszoną bazylię.

Następnie doprawić solą morską i kolorowym pieprzem, całość dobrze wymieszać.

Z tak wyrobionej masy uformować niewielkie pulpeciki.

Przełożyć do naczynia i piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie przygotować sos.

Do rondelka wlać olej i dodać pokrojone warzywa: marchewkę, seler naciowy, czerwoną cebulkę i czosnek.

Całość dusić przez kilka minut, a następnie dodać pomidory w puszce i wodę, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.

Gotować przez około 20 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.

Pulpety dodać bezpośrednio do sosu wraz z sokami.
Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ugotowanym makaronem, świeżą bazylią i oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.06.2017 14:43
NA PEWNO PYSZNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak