Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z buraczkami
Mas swoje ulubione dodatki do kotletów mielonych? Obok mizerii, zdecydowanie najlepiej pasują buraczki do mielonych. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Jak? Dowiesz się, gdy przeczytasz opis poniżej.
Taki obiad pamiętam jeszcze z domu babci, która zawsze serwowało buraczki do mielonych i ziemniaczki obowiązkowo z podsmażoną cebulką.
Kroki postępowania
Wysypać na talerzyk bułkę tartą i obtaczać kotlety z obu stron i po bokach. Nastawić patelnię, wlać olej i smażyć najpierw na średnim, a potem na wolnym ogniu ( kotlety muszą usmażyć się w środku).
Przełożyć kotlety do garnka, żeby nie ostygły :)
Buraczki najpierw ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć starte buraczki do rondelka i dodać wodę, cukier, kwasek cytrynowy i sól. Wszystko delikatnie zagotować.
Wlać zasmażkę do buraczków i dokładnie zamieszać i zestawić z ognia.
Po tym czasie nasze buraczki są gotowe.