Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie pieczeniowym
Jak przygotować ciemny sos do kotletów mielonych? Nic bardziej prostego! Można tutaj sięgnąć po gotowy produkt i przygotować go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Możecie też przygotować go samodzielnie - w tym celu sprawdźcie przepis na ciemny sos pieczeniowy.
Ciemny sos do kotletów mielonych idealnie z nimi współgra, a mięso staje się bardziej aksamitne i delikatne. Polecam!
Wieprzowe mięso mielone należy wyrobić wraz z całymi jajkami, drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem (można dodać także odrobinę bułki tartej). Z masy mięsnej należy formować niewielkie kotleciki, obtaczać je delikatnie w bułce tartej, po czym smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu (ja mieszam smalec z oleje). Wodę należy zagotować w garnku wraz sosem pieczeniowym wg przepisu, jaki został podany na opakowaniu, do sosu włożyć usmażone kotlety mielone, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.