Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
krewetki
8 sztuk -
mięta liście
0,5 garści -
oliwa
50 mililitrów -
sok z limonki
50 mililitrów -
czosnek
1 ząbek -
sałata lodowa
2 liście -
ogórek
20 gramów -
cebula czerwona
15 gramów -
papryka żółta
30 gramów -
chili
1 szczypta
Sposób przygotowania
Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia odkładamy 2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia, na który wkładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron około 5-6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na wierzchu kładziemy krewetki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Wybierz krewetki 16/20.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się