Klopsiki drobiowe w pieczarkach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • białko

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

Sos

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • mleko

    100 ml
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsiki:
1. Filet mielimy. Mieszamy z białkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
2. Formujemy klopsiki i smażymy na patelni.

Sos:
1. Pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
2. W garnku szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy do zbrązowienia i odparowania soku.
3. Jeśli pieczarki i cebula są gotowe- zdejmujemy na chwilę z ognia i blendujemy.
4. Do naszej pulpy dodajemy usmażone klopsiki i mleko. Dusimy 5 minut.
5. Dodajemy jogurt, uważając aby się nie zważył.
6. Doprawiamy solą i pieprzem.
Magdalena Rysińska
Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, gnocchi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 19.02.2015 08:13
Cudownie zapowiadają się. Mniam!
Ania67 18.02.2015 15:47
Muszą być pyszne
wwwiolka 18.02.2015 15:05
Bardzo fajne danie.
molanka 18.02.2015 14:03
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat