Kiszona dynia Muscade de Provence

Kiszona dynia Muscade de Provence

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    Muscade de Provence
  • rozmaryn suszony

    do smaku
  • kwas z kapusty

    młody
  • woda przegotowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
Dynię Muscade de Provence ymyć, podzielić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, obrać i pokroić w słupki grubości ok. 1cm.
Krok 2 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
Napełnić średnie słoiki kawałkami dyni.
Krok 3 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
Do każdego wsypać niewielką ilość suszonego rozmarynu.
Krok 4 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
Dynię zalać solanką lub lekkim młodym kwasem z kiszenia kapusty.
Krok 5 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
Lekko zakręcić i odstawić do fermentacji w temp. pokojowej. Po kilku dniach słoiki dokręcić i wynieść do chłodneo i ciemnego pomieszczenia.
Habibi
Jako zalewę "starter" do kiszenia dyni wykorzystałam jednodniową solankę z domowego kiszenia kapusty - był to nadmiar płynu zebrany znad kapusty i przechowywany w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat