Kopytka marchewkowo imbirowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    700 gram
  • marchewka ugotowana

    300 gram
  • mąka pszenna

    200-210 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • rozmaryn świeży

    1 łyżka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2-3 sztuki

Dodatkowo

  • rozmaryn świeży

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka marchewkowo imbirowe foto
Ziemniaki i marchew nie obieramy, gotujemy w oddzielnych garnkach miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków i marchwi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego rozmaryny, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie.
Krok 2 - Kopytka marchewkowo imbirowe foto
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
Krok 3 - Kopytka marchewkowo imbirowe foto
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.
Krok 4 - Kopytka marchewkowo imbirowe foto
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i podsmażamy kopytka aż się zarumienią.

Przed podaniem posypujemy pozostałym świeżym rozmarynem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 07.01.2015 09:51
z marchewką robiłam kopytka ale nie z imbirem ciekawe czy bardzo zmienia ich smak
Ola1984 03.12.2014 19:10
Świetny pomysł na kopytka :)
jola91 03.12.2014 12:25
Super wyszły
wwwiolka 03.12.2014 12:21
Bardzo fajny przepis.
nogawkuchni 03.12.2014 11:26
Świetny pomysł,znakomita alternatywa dla tradycyjnych kopytek,bardzo smaczne urozmaicenie.
stokrotka 03.12.2014 11:24
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat