Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca z chorizo i jarmużem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 g
kiełbasa chorizo 225 g
dynia Hokkaido 1 szt
cebula 4 szt
papryka czerwona 1-2 szt
jarmuż 500 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
ząbki czosnku 4 szt
cząber 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
rozmaryn świeży
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
bulion warzywny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca z chorizo i jarmużem

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce przebrać zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodać liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotować pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki :) – będzie znacznie szybciej.
Krok 1 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto
2
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać cebulę. Smażyć ok. 15 minut.
Krok 2 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto
3
Dynię obrać przekroić na poł, oczyścić z nasion i włókien i pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć jeszcze przez 10 minut po czym wszystko przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, dynię i zalać bulionem. Gotować aż dynia będzie miękka ok. 30 minut.

Jarmuż oczyścić, umyć i usunąć łodygi. Liście jarmużu i ciecierzycę dodać do kiełbasy, cebuli i dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cząber, suszony i świeży rozmaryn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut.

Smacznego!
Krok 3 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak