Ciecierzyca z chorizo i jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 g
  • kiełbasa chorizo

    225 g
  • dynia Hokkaido

    1 szt
  • cebula

    4 szt
  • papryka czerwona

    1-2 szt
  • jarmuż

    500 g
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cząber

    1 łyżka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • bulion warzywny

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto
Ciecierzyce przebrać zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodać liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotować pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki :) – będzie znacznie szybciej.
Krok 2 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać cebulę. Smażyć ok. 15 minut.
Krok 3 - Ciecierzyca z chorizo i jarmużem foto
Dynię obrać przekroić na poł, oczyścić z nasion i włókien i pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć jeszcze przez 10 minut po czym wszystko przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, dynię i zalać bulionem. Gotować aż dynia będzie miękka ok. 30 minut.

Jarmuż oczyścić, umyć i usunąć łodygi. Liście jarmużu i ciecierzycę dodać do kiełbasy, cebuli i dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cząber, suszony i świeży rozmaryn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat