Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szczególnie jesienią zupa krem z dyni cieszy się dużym powiedzeniem. Aksamitna konsystencja i słoneczny kolor potrafi już na sam widok rozgrzać. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do zupy z dyni jest imbir, który uwydatnia i zaostrza smak całości. Spróbujcie także wzbogacić smak kremu z dyni aromatycznym rozmarynem. Polecam to pyszne danie, które jest również niskokaloryczne.

Składniki:

Składniki:

dynia 1 kilogram
imbir 5 gramów
rozmaryn 1 gałązka
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski.

Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu.

Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak