Sałatka z burakiem i kozim serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem i rukolą rewelacyjnym dressingiem vinaigrette.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    250 gramów
  • ser kozi kremowy

    100 gramów
  • orzechy piniowe

    20 gramów
  • orzechy włoskie

    10 gramów
  • oliwa

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Niewielkie buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dostępnych w sklepach spożywczych. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.

  2. Orzechy pinii oraz włoskie grubo pokrojone prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

  3. Sos sałatkowy przygotowujemy z mieszanki przypraw sos sałatkowy vinaigrette, który łączymy z 3 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami wody.

  4. W misce mieszamy rukolę z 2/3 sosu sałatkowego. Następnie wykładamy na duży talerz. Na rukolę kładziemy buraki, ser kozi pokrojony w kostkę, prażone orzechy i skrapiamy całość pozostałym sosem sałatkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat