Sałatka z burakiem i kozim serem

Sałatka z burakiem i kozim serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem i rukolą, posypana chrupiącymi orzeszkami, podana z rewelacyjnym dressingiem vinaigrette. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    250 gramów
  • ser kozi kremowy

    100 gramów
  • orzechy piniowe

    20 gramów
  • orzechy włoskie

    10 gramów
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

    1 opakowanie
  • woda przegotowana

    2-3 łyżki
  • rukola

    2-3 garście
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z burakiem i kozim serem

Słodki smak pieczonego buraka przełamany wyrazistym kozim serem tworzy idealne połączenie. Do tego garść świeżej rukoli, chrupiące orzeszki i koniecznie całość obficie polana sosem sałatkowym. Ta sałatka z buraka sprawdzi się do pracy jako lunch lub przystawka w trakcie domowego przyjęcia. 

Sposób przygotowania:

  1. Niewielkie buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min. w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dostępnych w sklepach spożywczych. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.

  2. Orzechy pinii oraz włoskie grubo pokrojone prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

  3. Sos sałatkowy przygotowujemy z mieszanki przypraw sos sałatkowy vinaigrette, który łączymy z 3 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami wody.

  4. W misce mieszamy rukolę z 2/3 sosu sałatkowego. Następnie wykładamy na duży talerz. Na rukolę kładziemy buraki, ser kozi pokrojony w kostkę, prażone orzechy i skrapiamy całość pozostałym sosem sałatkowym.

Jeśli chcecie przygotować sałatkę do pracy możecie buraczki upiec dzień wcześniej i po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Buraczki pokrójcie na swój ulubiony sposób - mogą to być cienkie plastry lub większa kostka.

Możecie również eksperymentować z dodatkami, orzechy wymienić na sezam lub dodać owoce granatu, zamiast rukoli postawić na szpinak. Wszystko zależy od Was i składników, które macie w domu. 

Inne sałatki z burakiem i kozim serem, które warto wypróbować:

- Sałatka z burakiem, kozim serem i szpinakiem 

- Sałatka z pieczonym burakiem, gruszką i serem feta

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat