Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burakiem i kozim serem
Słodki smak pieczonego buraka przełamany wyrazistym kozim serem tworzy idealne połączenie. Do tego garść świeżej rukoli, chrupiące orzeszki i koniecznie całość obficie polana sosem sałatkowym. Ta sałatka z buraka sprawdzi się do pracy jako lunch lub przystawka w trakcie domowego przyjęcia.
Sposób przygotowania:
-
Niewielkie buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min. w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dostępnych w sklepach spożywczych. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.
-
Orzechy pinii oraz włoskie grubo pokrojone prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
-
Sos sałatkowy przygotowujemy z mieszanki przypraw sos sałatkowy vinaigrette, który łączymy z 3 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami wody.
-
W misce mieszamy rukolę z 2/3 sosu sałatkowego. Następnie wykładamy na duży talerz. Na rukolę kładziemy buraki, ser kozi pokrojony w kostkę, prażone orzechy i skrapiamy całość pozostałym sosem sałatkowym.