Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraczki
250 gramów -
ser kozi kremowy
100 gramów -
orzechy piniowe
20 gramów -
orzechy włoskie
10 gramów -
oliwa
3-4 łyżki -
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat
1 opakowanie -
woda przegotowana
2-3 łyżki -
rukola
2-3 garście
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z burakiem i kozim serem
Słodki smak pieczonego buraka przełamany wyrazistym kozim serem tworzy idealne połączenie. Do tego garść świeżej rukoli, chrupiące orzeszki i koniecznie całość obficie polana sosem sałatkowym. Ta sałatka z buraka sprawdzi się do pracy jako lunch lub przystawka w trakcie domowego przyjęcia.
Sposób przygotowania:
-
Niewielkie buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min. w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dostępnych w sklepach spożywczych. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.
-
Orzechy pinii oraz włoskie grubo pokrojone prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
-
Sos sałatkowy przygotowujemy z mieszanki przypraw sos sałatkowy vinaigrette, który łączymy z 3 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami wody.
-
W misce mieszamy rukolę z 2/3 sosu sałatkowego. Następnie wykładamy na duży talerz. Na rukolę kładziemy buraki, ser kozi pokrojony w kostkę, prażone orzechy i skrapiamy całość pozostałym sosem sałatkowym.
Jeśli chcecie przygotować sałatkę do pracy możecie buraczki upiec dzień wcześniej i po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Buraczki pokrójcie na swój ulubiony sposób - mogą to być cienkie plastry lub większa kostka.
Możecie również eksperymentować z dodatkami, orzechy wymienić na sezam lub dodać owoce granatu, zamiast rukoli postawić na szpinak. Wszystko zależy od Was i składników, które macie w domu.
Inne sałatki z burakiem i kozim serem, które warto wypróbować:
Komentarze (0)