Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraczki
250 gramów -
ser kozi kremowy
100 gramów -
orzechy piniowe
20 gramów -
orzechy włoskie
10 gramów -
oliwa
3-4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z burakiem i kozim serem
Sposób przygotowania:
-
Niewielkie buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dostępnych w sklepach spożywczych. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.
-
Orzechy pinii oraz włoskie grubo pokrojone prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
-
Sos sałatkowy przygotowujemy z mieszanki przypraw sos sałatkowy vinaigrette, który łączymy z 3 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami wody.
-
W misce mieszamy rukolę z 2/3 sosu sałatkowego. Następnie wykładamy na duży talerz. Na rukolę kładziemy buraki, ser kozi pokrojony w kostkę, prażone orzechy i skrapiamy całość pozostałym sosem sałatkowym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się