Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karp w szarym sosie - przepis na tradycyjne danie kuchni staropolskiej przyrządzane na Boże Narodzenie. Szary sos pochodzi z kuchni żydowskiej i ma lekko korzenny smak. Dodatkiem do tego sosu są rodzynki.

Składniki:

karp 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 20 dag
cebula 4 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
natka pietruszki 1/2 pęczka
sos
masło 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 łyżeczki
wywar z ryby 1,5 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
rodzynki 1 łyżka
migdały 1 łyżka
sól do smaku
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku

karp w szarym sosie to bardzo tradycyjne danie. Kolor sosu jest specyficzny - szarobury - stąd jego nazwa. Robi się go z wywaru ryby, cebuli, cukru, wina, piernika i krwi ryby. Oczywiście wariacji tego sosu jest wiele. W tym przepisie wykorzystujemy do jego zrobienia wywar, warzywa, zasmażkę i imbir mielony oraz bakalie (rodzynki i migdały).

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku foto
2
Karpia oskrobać i umyć. Odciąć ogon, głowę i płetwy. Usunąć oczy i skrzela. Rybę pokroić na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2 l wrzątku, dodać głowę, skrzela i ogon, obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować 20 min, dodać imbir i dzwonka karpia. Gotować 40 min na bardzo małym ogniu.
Krok 2 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku foto
3
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby, wymieszać i zagotować.
Krok 3 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku foto
4
Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać umyte rodzynki i obrane ze skórki migdały. Sos doprawić solą i sokiem z cytryny.
Krok 4 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku foto
5
Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać obficie szarym sosem. Przecedzony wywar można podać jako czystą zupę rybną.
Krok 5 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku foto

Jakiego karpia na Wigilię przyrządzasz? Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na karpia, zobacz przepis na:

Karpia smażonego

Karpia w galarecie

Karpia pieczonego

Karpia w cieście naleśnikowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 18.02.2014 17:25
wspaniałą ryba
krokus 02.02.2014 23:00
Super przepis
cukiereczek 20.12.2013 15:35
rewelacja :)
IwonaDD 20.12.2013 14:24
przepis rewelacja!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak