Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pstrąg ze skórą
8 filetów -
czosnek
4 rozgniecione ząbki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1 szczypta -
mąka
4 łyżki -
olej rzepakowy
1 do smażenia -
masło roślinne
50 gramów -
płatki migdałowe
4 łyżki -
sok z cytryny
1 sztuka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka -
koperek posiekany
1 pęczek -
rukola
1 pęczek -
pomidory bez skóry
4 sztuki -
olej lniany
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Świąteczne filety z pstrąga w sosie maślano-koperkowym z prażonymi płatkami migdałów .*.
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z pstrąga natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koper.
Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem z migdałami. Podawać z plastrami pomidorów i rukolą skropioną olejem lnianym.
Komentarze (10)