Wigilijny karp w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 op.
  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • kolorowy pieprz ziarnisty

  • sól

    1 łyżeczka
  • kostkawarzywna

    1 szt.
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • karp

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny karp w galarecie foto
do dekoracji: plastry limonki, część zielona pora, natka pietruszki Oskrobać z łusek, wypatroszyć karpia
Krok 2 - Wigilijny karp w galarecie foto
pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 2,5 cm kawałki.
Krok 3 - Wigilijny karp w galarecie foto
Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodać do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotować je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała.
Krok 4 - Wigilijny karp w galarecie foto
Ugotowane kawałki wyciągnąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na kwadratowym półmisku. Dekoracje można zrobić z plasterków limonki, plasterków marchewki, pociętych listków pora i natką pietruszki. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalać wywarem rybę. Gdy płyn przestygnie wstawić do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 16.10.2015 18:04
idealny na święta
Habibi 15.01.2014 17:28
U nas nie ma świąt BN bez karpia w galarecie :)
KasiaK90 16.03.2012 08:46
wygląda świetnie,kiedyś zrobię na pewno
pacpaw 31.12.2011 19:37
rzadko robię ryby w galarecie, ale patrząc na Twoją już żałuję
Agnieszka_B 28.12.2011 20:36
Prezentuje się wyśmienicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat