Wigilijny karp w galarecie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    2 ziarna
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • karp

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny karp w galarecie foto

Do dekoracji: plastry limonki, część zielona pora, natka pietruszki. Oskrobać z łusek, wypatroszyć karpia.

Krok 2 - Wigilijny karp w galarecie foto

Pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kawałku o 2,5 cm szerokości.

Krok 3 - Wigilijny karp w galarecie foto
Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodać do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotować je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała.
Krok 4 - Wigilijny karp w galarecie foto
Ugotowane kawałki wyciągnąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na kwadratowym półmisku. Dekoracje można zrobić z plasterków limonki, plasterków marchewki, pociętych listków pora i natką pietruszki. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalać wywarem rybę. Gdy płyn przestygnie wstawić do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 16.10.2015 18:04
idealny na święta
Habibi 15.01.2014 17:28
U nas nie ma świąt BN bez karpia w galarecie :)
KasiaK90 16.03.2012 08:46
wygląda świetnie,kiedyś zrobię na pewno
pacpaw 31.12.2011 19:37
rzadko robię ryby w galarecie, ale patrząc na Twoją już żałuję
Agnieszka_B 28.12.2011 20:36
Prezentuje się wyśmienicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat