Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    600 g
  • kapusta kiszona

    500 g
  • jabłko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • mąka pszenna

  • śliwki suszone

    20 g
  • masło klarowane

  • przyprawa do ryb

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • liść laurowy

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • maślanka

    0,5 l
  • koncentrat pomidorowy

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
Filet z karpia nacinamy co pół centymetra w miejscach gdzie są duże ości i kroimy go w mniejsze kawałki. Rybę przekładamy do naczynia, gdzie marynujemy ją w przyprawie do ryb oraz maślance przez 4-5 h. Po upływie podanego czasu wyciągamy karpia i osuszamy na ręczniku lub ściereczce, a następnie przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę solimy i smażymy na klarowanym maśle, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną suszoną śliwkę, a także pokrojoną kiszoną kapustę.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
Dodajemy tarte na grubych oczkach jabłko.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
W moździerzu ucieramy liść laurowy, ziele angielskie, sól morską oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
Mieszankę przypraw wrzucamy na patelnię i podlewamy całość sokiem z kapusty.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
W naczyniu żaroodpornym kładziemy kapustę z patelni, na niej kawałki karpia, a na to kolejną porcję kapusty. Danie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Podajemy ze świeżym koperkiem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat