Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia
600 g
kapusta kiszona
500 g
jabłko
1 szt.
cebula
1 szt.
mąka pszenna
śliwki suszone
20 g
masło klarowane
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
maślanka
0,5 l
koncentrat pomidorowy
koperek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Filet z karpia nacinamy co pół centymetra w miejscach gdzie są duże ości i kroimy go w mniejsze kawałki. Rybę przekładamy do naczynia, gdzie marynujemy ją w przyprawie do ryb oraz maślance przez 4-5 h. Po upływie podanego czasu wyciągamy karpia i osuszamy na ręczniku lub ściereczce, a następnie przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
2
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę solimy i smażymy na klarowanym maśle, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekaną suszoną śliwkę, a także pokrojoną kiszoną kapustę.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
3
Dodajemy tarte na grubych oczkach jabłko.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
4
W moździerzu ucieramy liść laurowy, ziele angielskie, sól morską oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
5
Mieszankę przypraw wrzucamy na patelnię i podlewamy całość sokiem z kapusty.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto
6
W naczyniu żaroodpornym kładziemy kapustę z patelni, na niej kawałki karpia, a na to kolejną porcję kapusty. Danie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Podajemy ze świeżym koperkiem.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 22: Karp, duszony w kapuście ze śliwką i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak